Raste broj lažnih veterana OVK

ovk
Izvor: www.novosti.rs

Osnovna tužilaštva u Prištini, Gnjilanu, Peći i Uroševcu istražuju legalizaciju lažnog sadržaja i falsifikovanje dokumenata povezanih sa slučajevima nezakonitog sticanja boračkog statusa, ali do sada nije podignuta nijedna optužnica, prenosi Repoteri.

Ipak, u Osnovnom tužilaštvu Prizrena, iako su primili više od 170 krivičnih prijava, do sada nije podignuta optužnica.

Tokom 2019. godine dobili smo 171 krivičnu prijavu od kosovske policije isto toliko osoba zbog krivičnog dela: falsifikovanje dokumenata prema članu 398 i legalizacija lažnog sadržaja člana 403 Krivičnog zakona Kosova, 04 / L-082, koji su evidentirani u registru PP u Opštem odeljenju. Takođe, još 2 primljena slučaja su registrovana u registru PPN / I u Odeljenju za teška krivična dela. Svi ovi slučajevi, osim jednog slučaja za koji je obustavljena istraga, se istražuju. Od datuma širokog prihvatanja do danas nije podignuta optužnica za takve slučajeve“, rekli su za Kohu u tužilaštvu.

Zbog zloupotrebe službenog položaja od strane Vladine komisije za verifikaciju boračkog statusa, Osnovni sud u Prištini goni 12 osoba, ali prema Ehatu Miftaraju iz KLI, proces se odugovlači.

Ako uzmemo u obzir rokove zbog kojih je ovaj slučaj morao biti završen, onda smo zakasnili. S druge strane, dobra praksa je sa tužilaštvom i Osnovnim sudom u Peći, koji su na neki način počeli da pokazuju prve uspehe u vrlo efikasnom rešavanju ovih slučajeva i donošenju osuđujućih presuda u tim slučajevima“, rekao je Miftari.

Prema procenama Specijalnog tužilaštva Kosova, od nelegalnih isplata ratnim veteranima, kosovski budžet oštećen je za oko 68 miliona evra.

Ipak, kosovsko Ministarstvo rada i socijalnog zaštite reklo je za Kohu da su od prošle godine samo četiri osobe izgubile pravo na penziju zbog sudskih odluka.

U decembru 2019. godine na spisku korisnika šeme ratnih veterana nalazilo se 38.101 korisnik, dok je trenutno (oktobar 2020) 38.143 korisnika“, kaže se u odgovoru MRSZ.