Različita mišljenja da li Kosovu treba Privredni sud

Priština
Izvor: Danas

Osnivanje Privrednog suda podržavaju opoziciona partija DPK i stručnjaci za ekonomska pitanja, dok su oni iz civilnog društva izrazili zabrinutost i primedbe u vezi sa ovim procesom, prenosi Ekonomia onlajn.

Prvi kažu da će osnivanjem ovog suda biti velika lakoća dovođenja stranih investicija u zemlju, dok iz Grupe za pravno-političke studije poručuju da osnivanje ove pravosudne institucije nije odgovor na probleme koje preduzeća imaju na Kosovu.

Poslanik DPK Mergim Ljuštaku kaže da je Kosovu potrebna ovakva pravosudna institucija.

"Drago mi je što je počelo donošenje zakona o Privrednom sudu. Naravno da ja lično nisam stručnjak u ovoj oblasti i ne pripadam ovoj komisiji, ali u suštini politička partija kao što je DPK podržava takav sud", kaže Ljuštaku.

On je optimista da će se stvaranjem ovog suda povećati priliv stranih investicija, ali događaj poput bacanja suzavca u Skupštini, može samo da otera strane investitore.

S druge strane, Reze Hodža-Žuja, iz Grupe za pravne i političke studije, kaže da ovaj sud nije neophodan Kosovu i da nije odgovor za probleme koje imaju preduzeća.

Ona je čak rekla da se ovaj sud ne bavi suštinskim problemima i da je veliki problem nedostatak specijalizacije i profesionalizma sudija ne samo po pitanju privrednih konteksta već i sistema uopšte.