Rektor Arsić: Univerzitet u Mitrovici radi u teškim uslovima, ali je grad i ove godine pun studenata

Nebojša Arsić
Izvor: Kosovo Online

Politička i bezbednosna situacija na Kosovu i Metohiji značajno utiče na uslove pod kojim radi Univerzitet u Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici, kaže rektor prof. dr Nebojša Arsić, i ukazuje da se i pored toga trude da održe najbolje moguće uslove za studiranje i da ohrabruje to što su i ove godine upisali veliki broj akademaca. 

"Situacija na Kosovu i Metohiji značajno utiče na uslove pod kojima radimo na Univerzitetu i u kojima studenti ispunjavaju svoje obaveze. To se, pre svega, ogleda u nemogućnosti da prisustvuju predavanjima, vežbama, ne mogu slobodno da se kreću, imaju probleme da pređu administrativnu liniju. Sve to snižava kvalitet nastave i mi se borimo na sve načine da to kompenzujemo, da omogućimo mladima da na što bolji način ostvare ono što im je predviđeno nastavnim planom i programom", rekao je Arsić za Kosovo onlajn. 

Rektor Arsić je o situaciji u kojoj mladi žive i školuju se govorio u Vašingtonu, gde je u organizaciji Ambasade Republike Srbije u SAD, put put održana posebna konferencija posvećena Kosovu i Metohiji, pod nazivom “Molitva za mir, stabilnost i pravdu”.  

Dodao je da situacija nije izazovna samo za studente, već predstavlja i značajan problem nastavnicima i saradnicima u ispunjavanju njihovih radnih obaveza. 

"Ali, uprkos svemu, raduje nas činjenica da smo sada, na početku nove školske godine imali priliku da vidimo prepun grad mladih, mnogo studenata... Sva uvodna predavanja bila su puna. To nas raduje i pokazuje da su, uprkos svim teškoćama sa kojima se suočavamo u svakodnevnom radu, i studenti i nastavnici shvatili ozbiljnost trenutka i težinu situacije i svi su sa maksimalnom posvećenošću krenuli u novu školsku godinu", rekao je Arsić. 

Priznaje da se ne mogu praviti da je sve u redu, te da su stalno u kontaktu i sa roditeljima studenata i nastoje da im obezbede maksimalnu sigurnost, dok se nalaze u prostoru Univerziteta, i najbolje moguće uslove za studiranje. 

Problem su, ukazuje, i teškoće u nabavci laboratorijskog materijala, pa često nedostaju osnovni materijali za rad sa studentima.

Na sve to, podseća da je zaustavljena izgradnja zgrade Univerziteta u Severnoj Mitrovici, što je trenutno jedan od najvećih problema. 

"Sve to ukazuje da uslovi u kojima radimo nisu normalni, ali uprkos svemu, garantujem da će se nastava odvijati normalno, da ćemo sve resurse koje imamo staviti na raspolaganje. Važno je da se obezbedi da politička situacija bude mirna i stabilna, da studenti mogu da uče i rade", rekao je Arsić. 

Na pitanje ima li straha kod studenata kada vide policiju koja stalno pretresa i hapsi ljude, odgovara da straha uvek ima, ali da je pre svega prisutan osećaj poniženja. 

"Poniženje koje osećate kao ljudsko biće kada vas kao najvećeg kriminalca izvode iz automobila, pretresaju, traže oružje ili nešto drugo... Ali, uprkos tome mislim da i njih najviše i boli kada vide da mladi ostaju ovde", naveo je rektor. 

Svestan je, dodaje, da ljudi i odlaze sa Kosova, ali ga, ipak, raduje što ima novoupisanih studenata, koji nikada nisu kročili na Kosovo. 

"Mnogi studentski programi su nam potpuno popunjeni, što nas je iznenadilo jer smo očekivali manji upis zbog aktuelne političke situacije, ali na sreću to se nije desilo", sa zadovoljstvom priča rektor. 

Primećuje i da je u poslednje vreme naglo porastao interes za Univerzitet. 

"Verovatno zbog političke situacije. Dolaze međunarodni predstavnici, šefovi stranih misija... Mi im konstantno ukazujemo na probleme sa kojima se susrećemo. Oni iskazuju razumevanje, ali, nažalost, na terenu ništa nisu preduzeli da se nešto popravi. Mi ne osećamo nikakav boljitak. Sve ono što je bilo i pre njihovog dolaska, tako je i sada. Ništa se nije promenilo, naprotiv, pogoršalo se. U stalnom smo kontaktu, ukazujemo na probleme, na njihovu odgovornost za obezbeđivanje normalnog života, studiranja... Univerzitet u Prištini je član Evropske asocijacije univerziteta i drugih udruženja, radimo u skladu sa svim propisima i očekujemo da nam se obezbede normalni uslovi za rad", jasan je Arsić. 

Na pitanje koliko još dugo mogu da izdrže u takvim uslovima, poručuje: 

"Izdržaćemo koliko god treba, tu nema dileme. Moramo da se prilagođavamo situaciji, ne da improvizujemo nauštrb kvaliteta, ali moramo da nalazimo rešenja". 

Priča i da su, kada su uslovi za učenje postali nemogući na licu mesta, odmah prešli na hibridno učenje, kupili najmoderniju opremu. 

"Snalažljivi smo, jer nas ono što je loše tera da budemo bolji, da povećavamo kvalitet nastave, a to može samo kroz lični napor, angažovanje. Studenti to vide i cene", rekao je Arsić. 

Upitan šta bi poručio srpskim studentima u Americi, kaže da mladi uvek nađu način da se povežu međusobno, ali da je činjenica da je slaba saradnja sa američkim univerzitetima. 

"Sa evropskim univerzitetima imamo odličnu saradnju. Sa američkim se sve svodi na nivo ličnih kontakata, student idu pojedinačno na usavršavanje, na školovanje, ali nema institucionalne saradnje. To je delimično i razlog zbog kojeg smo ovde, da pokušamo da nađemo te kanale komunikacije, da uspostavimo saradnju na institucionalnom nivou", naveo je Arsić. 

Dobrodošla je pomoć kroz uspostavljanje kontakata, otvaranje vrata američkih univerziteta za nastavnike sa Kosova, da dođu, gostuju kod njih, ali i kroz stipendije za školovanje studenata… 

Opisujući kako je biti student u Severnoj Mitrovici, kaže da oni mogu da se fokusiraju na svoj rad, ali da ima dosta prekida, ometanja... 

"Učite, na nastavi ste i odjednom se začuju sirene, počinju problemi u gradu... Sve to utiče na studente,  ali oni su rešeni da istraju. Onaj ko je došao u Kosovsku Mitrovicu da studira, on zna da nije došao na Berkli ili na Harvard. Zna da je došao tamo gde ćemo se truditi da mu obezbedimo najbolje moguće uslove, ali da računa na takve neke neprijatne situacije", rekao je Arsić. 

Dodaje da diplomci sa fakulteta uglavnom ne ostaju na Kosovu, iako se trude da najbolje zadrže kao asistente. Oni, ipak, odlaze, i to ne u druge delove Srbije, već uglavnom u inostranstvo. 

"Ovde im prvo treba obezbediti uslove za zapošljavanje. Ovde nema privrede, nema industrijskog razvoja, a bez toga ne možemo računati na njihov povratak... Mi najboljima obezbeđujemo radno mesto i uslove za stanovanje, kako bi mogli da zasnuju porodicu ovde i da sa nama dele sudbinu", zaključio je Arsić.