Reporteri: Kurtijeva vlada počela i pravno da deluje protiv neposlušnih medija, prvi na meti Kljan Kosova

klan kosova logo
Izvor: Fakti.org

Nakon kampanja linča i raznih napada na novinare, vlada Aljbina Kurtija je počela da sprečava rad medija na Kosovu i sa poslovnog aspekta, a prva žrtva je Kljan Kosova, ističe Reporteri.

Ministarstvo industrije, preduzetništva i trgovine saopštilo je da je pokrenulo krivičnu prijavu u Odeljenju za teška krivična dela protiv medija "Kljan Kosova", protiv odgovornih službenika Agencije za privredne registre i odgovornih lica preduzeća za koje se sumnja da su zloupotrebili službene dužnosti, kao i privrednih ovlašćenja.

Kako se navodi u saopštenju, MINT je odlučio da suspenduje sertifikat o poslovanju tog medija, do druge odluke, piše Reporteri.

Inače, kako dodaju, Kljan Kosova je deo Devoli Korporacije, u vlasništvu preduzetnika iz Peći, Škelćima Devolija.

Kljan Kosova je u saopštenju izrazio zabrinutost povodom saopštenja Ministarstva industrije, preduzetništva i trgovine i odluci o "suspenziji poslovnog sertifikata".

Kako navode u saopštenju, obavešteni su o odluci, ali do sada im nije stigla zvanična odluka Ministarstva.

"Kljan Kosova nikada do danas nije imao bilo kakav kontakt ili akciju protiv sebe od bilo koje institucije Republike Kosovo u vezi sa pitanjima oko kojih je ministarstvo iznelo sumnju. Kljan Kosova nikada ranije nije imao priliku da državnim institucijama daje bilo kakva objašnjenja u vezi sa tvrdnjama ministarstva, koje su, prema njihovim rečima, proistekle iz spekulativnog članka sa onlajn portala, samo dan ranije", navodi se.

Kako dodaju, dok ne dobiju dalja obaveštenja, smatraju da je ova akcija potpuno nepravedna, proizvoljna i sa autokratskim pretpostavkama, neutemeljena na zakonu, što u svakom slučaju predstavlja pokušaj zatvaranja medija, pokušaj narušavanja slobode medija i slobode izražavanja.