Ričardson: Potrebna društvena promena u pogledu ravnopravnosti žena u nauci

Konferencija
Izvor: Radio Kim

Šefica Programa Ujedinjenih nacija za razvoj na Kosovu (UNDP) Urlika Ričardson izjavila je, povodom Međunarodnog dana žena i devojaka u nauci, da je Kosovu potrebna društvena promena u pogledu ravnopravnosti žena u nauci.

„Društveni napredak se ne može desiti ako isključimo polovinu našeg društva i kako možemo imati ravnopravnost ne poštujući univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima gde se navodi da su svi ravnopravni rođeni“, poručila je Ričardson na konferenciji koja je danas održana u Prištini, prenosi Radio KiM.

Ona je istakla da je Kosovo na dobrom putu i da to pokazuje i izbor Vjose Osmani za predsednicu Skupštine Kosova.

„Ovo je jedno veliko dostignuće i to pokazuje da ima pomeranja na Kosovu, da se dešavaju promene, ali pored toga svi moraju biti uključeni. Ne smemo isključivati određeni pol, a to počinje u obrazovnom sistemu, prvenstveno. Ako smatramo da nešto može da promeni društvo, to je obrazovanje. To znači da devojke treba da imaju iste mogućnosti kao i muškarci u školi“, naglasila je Ričardson.

Predsednica Skupštine Kosova Vjosa Osmani ukazala je da nije dovoljno posvetiti samo jedan dan ženama u nauci, već da bi osnaživanje žena u ovoj oblasti trebalo da bude svakodnevno angažovanje.

„Mi na Kosovu moramo i uradićemo nemoguće kako bismo postigli promene u onom delu koji nama pripada. Globalno tržište, ali i tržište rada na Kosovu je i dan danas podeljeno na polove. U tehničkim oblastima dominiraju muškarci, dok u socijalnim oblastima dominiraju žene. Ovo direktno utiče i na visinu plate s obzirom da je angažovanje u tehničkim oblastima plaćenije“, poručila je Osmani.

Vljora Tuzinuši ispred organizacije UN Woman na Kosovu je istakla da statistika Uneska pokazuje da je manje od 30 odsto žena i devojaka u svetu koje se bave naukom.

„Da bismo smanjili ovu razliku moramo videti razloge zašto imamo toliko malo devojaka u nauci. Samo 22 odsto IT sektora čine žene. Isto tako, žene u nauci su manje plaćene i više su diskriminisane tokom karijere“, podvukla je Tuzinuši.

Ovaj događaj, u organizaciji Kosovskog tima UN i UN Woman u partnerstvu sa Institutom za razvoj politika, imao je za cilj da promoviše jednako učešće devojaka i žena u nauci kako bi se razbili stereotipi o muškim dominantnim profesijama.