Ricudis: Zaista cenim pohvalu Novaka Đokovića, hvala mu puno

Marinos Ricudis
Izvor: Printskrin/RTS

Nekadašnji grčki oficir Marinos Ricudis, kojem je najbolji svetski teniser Novak Đoković putem Instagrama zahvalio na tome što je 1999. godine odbio da učestvuje u NATO agresiji na tadašnju SR Jugoslaviju, uzvratio je danas srpskom teniskom asu.

Ricudis, koji se i sam putem društvenih mreža oglasio 24. marta povodom godišnjice NATO bombardovanja, kratko je za Kosovo onlajn povodom poruke Novaka Đokovića poručio:

"Zaista cenim to. Hvala mu puno", naveo je Ricudis, dodavši da redovno prati teniske mečeve Novaka Đokovića.

Grčki oficir odbio je da učestvuje u bombardovanju Jugoslavije, zbog čega je završio i pred vojnim sudom u Grčkoj, bio osuđen na dve i po godine zatvora. Presuda mu je zbog pritiska grčke javnosti poništena, ali je ipak izbačen iz službe.

Sveti arhijerejski sinod SPC dodelio mu 2018. godine je orden svetog cara Konstantina, "zbog njegove žrtvene ljubavi prema bratskom srpskom narodu, odbijajući da učestvuje u NATO bombardovanju Srbije 1999. godine.

"Nisam ni sanjao da ću ovo jednom dobiti, priznanje od cele nacije pravoslavne tradicije i hrabre prošlosti. Srbija nisu samo ljudi i zgrade već i sveci, kraljevi, sveti manastiri, zastava, borbe bez ikakvih šansi, hrabri vojnici koji su ginuli tokom borbi, kultura, literatura i sve u njihovoj civilizaciji", napisao je Ricudis pre pet godina nakon što je dobio odlikovanje na Fejsbuk profilu dodavši i da se zbog ovakvog priznanja oseća blagoslovenim i zahvalnim.

"Ovo se zove pravo krvno bratstvo koje nije nagrizlo vreme. Ovo je nešto što se zove večnost", napisao je on.