Ročište po trećoj optužnici za ubistvo Olivera Ivanovića zakazano za sutra

Suđenje za ubistvo Ivanovića
Izvor: Kosovo Online

Pred Osnovnim sudom u Prištini sutra bi trebalo da bude održano ročište po novoj, trećoj optužnici protiv šestoro Srba, optuženih za učešće u ubistvu lidera Građanske inicijative Olivera Ivanovića.

Ročište je prethodno u dva navrata odlagano, a sutra bi optuženi trebalo da se izjasne o krivici.

Sudija Specijalnog suda u Prištini Valjon Kurtaj zakazao je prvo saslušanje u ponovljenom suđenju za ubistvo Olivera Ivanovića za 5. februar u 9.30 časova.

Ni posle pune tri godine ubistvo lidera Građanske inicijative Sloboda, demokratija, pravda Olivera Ivanovića nije rasvetljeno, ubice i nalogodavci su još uvek nepoznati, a ono što se sa sigurnošću može reći je da od prvog trenutka ovaj slučaj prate mnogi skandali i nelogičnosti, pre svega kada se ima u vidu sudski proces, koji do sada nije dao bilo kakve rezultate.

Loša istraga od samog početka dovela je do toga da se na podizanje prve optužnice čeka gotovo dve godine. Nedugo zatim usledila je i druga, a od nedavno je na snazi treća, dopunjena optužnica, za koju advokati odbrane i čelnici GI SDP tvrde da se gotovo uopšte ne razlikuje od prethodnih i da je, kao i prve dve, podignuta bez pravnog utemeljenja i potrebnih dokaza.

Potpredsednica GI SDP Ksenija Božović kazala je ranije za Kosovo Onlajn da je suđenje i čitav proces oko ubistva lidera ove stranke Olivera Ivanovića "najblaže rečeno sramota za kosovsko pravosuđe".

"Od samog trenutka kada je ubijen Oliver i kada se na licu mesta pojavila Kosovska policija napravljen je propust i zato je istraga kasnije išla traljavo. Činjenica da se posle tri godine i treće optužnice ponovo vraćamo na početak je nedopustivo. Odluka tužioca da prekvalilfikuje dela u optužnici, bez ikakvih novih dokaza, je skandal za kosovski pravosudni sistem. I pored toga, mi nećemo da prestanemo da tražimo da se ubice Olivera Ivanovića izvedu pred lice pravde i kazne za ovaj gnusni zločin koji su počinili", rekla je Božović.

Sumirajući dosadašnji tok ovog suđenja branilac Silvane Arsović, advokat Jovana Filipović kaže da se i posle podizanja treće optužnice još uvek ne zna kada će početi proces.

"Proces se nepotrebno odugovlači, a najveća je greška nastala na samom početku kada su preuzimane prve istražne radnje. Trebalo je da budu preduzete tako da dovedu do jedne optužnice, koja bi mogla da ostane na snazi i da rezultira otkrivanjem počinioca tog krivičnog dela. Sa ovim trenutnim dokazima koje imamo, mi smo uložili na prethodnu optužnicu zahtev za odbacivanje optužnice i prigovor na dokaze. Svi naši zahtevi su usvojeni i optužnica je vraćena na dopunu, međutim došli smo u situaciju da je sada podignuta nova, treća optužnica, da pripremno ročište po toj optužnici ponovo nije održano iz poznatih razloga oko statusa advokata Korenice", rekla je Filipović.

Ipak, ona ističe da za sada ne postoje prepreke za početak suđenja po novoj optužnici, jer je i taj problem oko branioca Nedeljka Spasojevića rešen.

"Sada trenutno ne postoje nikakve procesne smetnje koje bi mogle da dovedu do toga da se neko ročište odloži, ukoliko se ne iznađe neka nova mogućnost za zloupotrebu prava pa da se nastavi sa odugovlačenjem u ovom postupku", ocenila je Filipović.

Do sada su više puta pogažene pravne norme i rokovi, a u prilog tome govori i činjenica da novo ročište nije zakazano iako je rok za to bio 15 dana, s obzirom da se osumnjičena lica nalaze u pritvoru.

Prekaljeni borac za pravdu sa višedecenijskim iskustvom sudije i advokata, Mahmut Haljimi nedavno je poručio za Kosovo Onlajn da nikada u svojoj sudskoj praksi nije video ništa slično, kao što se dešava u slučaju ubistva Olivera Ivanovića.

"Ono što sam čitao kroz sudsku praksu i pravnu nauku nigde nisam video da se desilo, da se o istoj stvari tri puta donose, takoreći, ispravljene optužnice, a one u stvari nisu uopšte promenjene u odnosu na prethodne. Zato smatram da se ovo radi samo sa jednim ciljem, a to je da neko pokušava da odugovlači ovaj postupak u nedogled", rekao je Haljimi.

Mišljenje advokata Dejana Vasića, koji zastupa osumnjičenog kosovskog policajca Dragišu Markovića je da je "tužilaštvo sa ovih prostora tradicionalno produžena ruka vlasti, pa je i u ovom slučaju za vreme prethodne uprave Kosova, istraga ubistva Olivera Ivanovića instruirano sprovedena, uz upiranje da se kao krivci označe Srbi sa severa Kosova".

On podseća da su ovaj postupak pratile brojne čudne stvari, nezabeležene u novijoj sudskoj praksi, a neke od njih su i to da su njegovom branjeniku za iste radnje vršene dve istrage, tri puta su mu određivane mere, a podignute su i tri optužnice.

Za učešće u ovom ubistvu za različita krivična dela optuženo je šest Srba - Nedeljko Spasojević, Marko Rošić, Rade Basara, Silvana Arsović, Dragiša Marković i Žarko Jovanović.

Optužnicom se okrivljeni terete za krivična dela učešće ili organizacija kriminalne grupe, zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja, pomoć u izvršenju krivičnog dela teškog ubistva, neovlašćeno posedovanje, kontrola ili posedovanje oružja, otkrivanje službene tajne, zloupotreba službene dužnosti u saizvršenju i manipulacija dokazima u saizvršilaštvu.

Posle toga, odbrana će moći da iznese svoje prigovore na optužnicu, a sud će odlučivati o osnovanosti optužnice, koja je prethodno u dva navrata bila vraćana tužilaštvu na dopunu, potvrdio je Vasić.

Lider Gradanske inicijative SDP Oliver Ivanović ubijen je 16. januara 2018. godine, ispred sedišta svoje stranke u Kosovskoj Mitrovici.

Ja
04. Februar 2021.
Nemojte verovati u taj kosovski sud nista ne rade izbegavaju pravdu i istinu godinama to vec 3 godine traje nista ne rade !!!!!!!
Ja
04. Februar 2021.
Tamo nema nikakve istine !!!!!!
ISTINA
04. Februar 2021.
ovde se mogu objaviti komentari samo ovog "Ja" ili nesto sto nema nikakvu sustinu, dok su svi drugi cenzurisani. vise puta sam pisao ali mi niste objavljivali. toliko o vasem profesionalnom radu.
ISTINA
04. Februar 2021.
priznajem, nikada brze niste objavili komentar. ostajem pri svojoj tvrdnji.