Rogova: Nadležne institucije ne smeju da dozvole da silovatelji budu na slobodi

Igbale Rogova
Izvor: Eulex

Izvršna direktorka Mreže kosovskih žena Igbale Rogova kazala je da je osoba koja je učestvovala u silovanju 11- godišnje devojčice u Prištini od ranije poznata Policiji, i da je propust nadležnih institucija što se neko sa zločiničkim dosijeom nalazi na slobodi.

Rogova je za Kosovo onlajn navela da slučajem silovanja 11-godišnje devojčice treba da se pozabave institucije pravde na Kosovu.

"Osoba koja je počinila ovaj zločin je poznata bezbednosnim institucijama, on je i ranije radio ovakve stvari. Oni su tada trebali da reaguju, a ne da puste zločinca na slobodu da nastavi svoja zlodela. Sada je stvar u rukama institucija pravde, počinioci moraju biti kažnjeni i da to ujedno bude i lekcija za ostale silovatelje", istakla je ona.

Izvršna direktorka Mreže kosovskih žena izjavila je da se ne sme dozvoliti da silovatelji budu u pritvoru mesec dana i da onda budu pušteni na slobodu.

"Oni moraju odmah biti kažnjeni i njima je mesto u zatvoru", dodala je Rogova.

Rogova je dodala da je Mreža kosovskih žena, čija je misija da podrži, zaštiti i promoviše prava i interese žena i devojaka širom Kosova, zatražila da se osumnjičenima za silovanje maloletnice u Prištini odredi pritvor do donošenja konačne odluke suda i da se ne puštaju na slobodu posle 48 ili 24 sata.

Jedanaestogodišnju devojčicu iz Prištine šest sati je silovalo pet muškaraca. Slučaj je policiji prijavila devojčicina majka. Četvorica silovatelja su uhapšena, dok se za još jednim traga.

Lideri Kosova osudili su ovaj zločin, dok je opozicija poručila da kazne za silovatelje moraju da budu strože. Nevladin sektor najavio je protest zbog silovanja 11-godišnje devojčice na kom će zatražiti od institucija zaštitu i bezbednost za devojke i žene, pravičan tretman slučajeva nasilja nad ženama i meritorne kazne za počinioce, kao i legalizaciju upotrebe i distribucije biber spreja za samoodbranu.