Romi obeležili Dan sećanja na stradale, prognane i nestale na Kosovu

Zastava Kosovo
Izvor: Koha ditore

U francuskom gradu Troa, obeležen je Dan sećanja na stradale, prognane i nestale Rome na Kosovu. Organizator i inicijator ovog događaja Burhan Osmani podsetio je prisutne na teške okolnosti u kojima su se Romi našli tokom rata na Kosovu u drugoj polovini devedesetih godina, kada su Albanci nameravali da otcepe Kosovo, prenosi Telegraf.

U junu 1999. godine počelo je paljenje romskih kuća, a Romi koji su uspeli da prežive i napuste Kosovo, rasuli su se po Evropi, Kanadi i Americi.

Prema podacima iz knjige "Ja sam Rom, čovek kao i Vi" autora Agrona Osmanija, na Kosovu je živelo nešto više od 160.000 Roma, dok stvarni broj iznosi oko 270.000. Mnogi Romi su svoje strahote dokumentovali u dnevnicima, knjigama i memoarima.

Osmani u svojoj knjizi opisuje:

"Skrivali smo se od bombardovanja, skrivali od noćnih zlih sila i pljačkaša! Ja sam Rom, čovek kao i Vi, i nisam znao od koga više da se krijem. Ko će mi naneti težu patnju i smrt… Žalost je velikom snagom uzimala maha".

Većina pripadnika romske zajednice koji su došli u Francusku kao žrtve rata, dobila je papire koji su im omogućili ostanak i početak novog života. Manji broj dobio je politički azil, drugi su dobili status izbeglica, pojedini državljanstvo, naveo je Osmani.

Romska zajednica u Francuskoj održava međusobne kontakte i pomažu jedni drugima, a osnovali su i brojne nevladine organizacije putem kojih neguju svoju kulturu i tradiciju. Među njima se ističe Unija Roma s prostora bivše Jugoslavije u dijaspori, sa sedištem u gradovima Troa i Besanzon.

Tribine posvećene stradanju Roma sa Kosova održane su od 12. do 14. juna u gradu Troa. Na tribinama se razgovaralo o položaju Roma u Francuskoj i mogućnostima za snažniji razvoj njihove zajednice, kao i o predlogu romskih izaslanika iz više od 20 evropskih zemalja koji su se od 15. do 17. maja 2023. sastali u Berlinu kako bi definisali svoj odnos prema stradanju Roma na Kosovu i predložili proglašenje 13. juna Danom sećanja na stradale, prognane, ubijene i nestale Rome s Kosova.

Ovaj predlog je jednoglasno prihvaćen na tribinama u Francuskoj i odlučeno je da će se ovaj dan od sada redovno obeležavati, posebno u onim državama, gradovima i mestima gde živi brojna romska zajednica poreklom sa prostora Kosova.

Tribine je pratila prigodna izložba dokumentarnih fotografija Nedžmedina Nezirija, a početak programa obeležilo je prikazivanje potresnih dokumentarnih filmova istog autora.