RTS: Divljač na Kosovu na meti lovokradica

Ilija Elezovic, predsednik LS KiM
Izvor: Kosovo Online

Neprekidna seča šume na Kosovu ugrožava opstanak staništa retkih vrsta poput risa, tetreba i drugih životinja, krivolovci ih love "kalašnjikovima", pa životinje nemaju šansu za opstanak , upozoravaju iz Lovačkog saveza Kosova i dodaju da je šuma bez divljači kao škola bez dece.

Ranijih godina planine i šume na Kosovu bile su poznata evropska lovišta. Česti gosti organizovanog lova na tom terenu bili su iz Italije, i drugih zemalja. Poslednjih godina životinje su na ivici opstanka jer su im staništa opustošena i na neprekidnoj su meti lovokradica, piše RTS.

"Nalazimo se u jednoj prvo teškoj finansijskoj situaciji i sami se borimo za opstanak. Pokušavamo i da omogućimo da određene vrste životinja, koje se nalaze na ovim prostorima, koje se nalaze na crvenoj listi ugroženih vrsta, da im pomognemo da opstanu", kaže Ilija Elzović, predsednik Lovačkog saveza Kosova i Metohije.

Sa lovcima Lovačkog saveza Kosova i Metohije, koji zvanično postoji sto godina, ekipa RTS-a obišla je lokaciju Suvi Do iznad Banjske.

"Po neku štetočinu neki prolaznik naiđe, tu se malo potrudimo ali pobegne nam dalje, u neku drugu sekciju da li u neko drugo mesto, mi ne možemo, ne ulazimo u druge teritorije u druge sekcije, održavamo ovo naše", kaže Miloš Radosavljević iz Lovačkog udruženja Zvečan.

Milica Mijanović iz Lovačkog saveza Kosova i Metohije smatra da bi trebalo voditi računa o ugroženim vrstama i da bi trebalo učiniti sve da se zaštiti priroda.

"Povedem sina i društvo da izađemo, volim ovde u selo Suvi Do da se okupljamo, naročito subotom, za vikend izađemo, ne samo zbog lova, već da se družimo. Oko trideset nas ima", navodi Slaviša Anđelkković iz Lovačkg udruženja Zvečan.

U Borčanu postoje tri lovačka doma. U tom krajnjem srpskom selu u opštini Leposavić ostala su uglavnom staračka domaćinstva. Nemaju put, pa tokom zimskog perioda imaju velike poteškoće. Zato im svaki dolazak lovaca veoma znači.

"Nismo samo lovci, jer takva nam je sudbina, pozadi iza nas sve su to albanska sela. Druge pomoći oni nemaju", navodi Nenad Mijailović iz Lovačkog udruženja Kopaonik-Leposavić.

Za očuvanje biodiverziteta bori se svako odgovorno društvo, a to je želja i svih članova lovačkog Saveza Kosova i Metohije.