Rudari "Trepče-jug" stupaju u štrajk ukoliko ne dobiju plate

Trepča Jug
Izvor: Indeksonline

Rudari preduzeća "Trepča-jug" zatražili su od direkcije da im do danas isplati ostatak plata ili će, kako su upozorili, stupiti u štrajk, a nezadovoljni su i pripravnici tog preduzeća koji nisu plaćeni za staž, piše Ekonomija onlajn.

Kompanija duguje plate za 120 pripravnika, koji su bili angažovani na šest meseci, među kojima je i Arsim Musa.

Plaćeni su po 100 evra za svoj rad samo tri meseca, a Musa kaže da isti dug firma "Trepča-jug" ima prema svakom od pripravnika.

"Nikada nam nije isplatila ni  za hranu. Dosta smo čekali, od maja, ni Vlada ni Ministarstvo finansija, ni kompanija Trepča-jug nam još nisu isplatili ova sredstva", izjavio je Musa.

Ako ta uplata ne bude izvršena do ponedeljka sledeće nedelje, bivši pripravnici su upozorili na tužbu protiv kompanije.

"Završili smo praksu. Mnogi od nas su takođe ostali bez posla, bili smo angažovani u privatnom sektoru, sada ni u 'Trepči-jug' ni u privatnom sektoru“, rekao je Musa.

Pored pripravnika, kompanija "Trepča-jug" je za mesec septembar duguje rudarimae više od pola osnovne plate.

Ukoliko ostatak plate ne bude uplaćen do danas, rudari upozoravaju na štrajk, a na čelu sindikata je Ibrahim Jonuzi.

"Dogovorili smo se da se rad nastavi do ponedeljka, ali ukoliko obaveze ne budu ispunjene, rudari su obavestili upravu da će stupiti u štrajk. Takođe su upozorili da će uću u rudnik, tamo da izvedu štrajk", rekao je Jonuzi.

Vršilac dužnosti direktora kompanije "Trepča-jug" Enis Abdurahmani rekao je Ekonomiji onlajn da će obaveze biti ispunjene početkom ove nedelje.