Rukići: Preduzeća upozoravaju na proteste ukoliko ne bude usvojen Zakon o ekonomskom oporavku

Berat Rukići
Izvor: Ekonomia Online

Predsednik Privredne komore Kosova Berat Rukići izjavio je da su protesti jedini način da preduzeća izvrše pritisak za usvajanje zakona o ekonomskom oporavku, prenosi Koha.

Rukići je na proteste upozorio nakon što u skupštini nije bilo kvoruma za održavanje sednice za drugo razmatranje Nacrta zakona o ekonomskom oporavku i kada je vlada donela odluke o zabrani poslovnih aktivnosti za vikende na Kosovu.

„Pritisak je preduzeća da organizuju proteste i druge oblike protivljenja produženju usvajanja zakona o ekonomskom oporavku i nedavnim odlukama vezanim za upravljanje pandemijom“, objavio je Rukići na Fejsbuk nalogu.

Naglasio je da socijalni teret „pandemije plaćaju preduzeća“.

„Poslovna situacija je svakim danom sve gora. Ako ne bude odobrenja zakona o ekonomskom oporavku i ako se preduzmu mere za upravljanje situacijom sa pandemijom, bez ikakvih konsultacija sa preduzećima, protesti ostaju jedini način da se zahteva institucionalna ozbiljnost u obezbeđivanju opstanka preduzeća“, poručio je Rukići.

Danas je na Kosovu registrovan najveći broj pozitivnih na koronavirus od početka pandemije 728 novih slučajeva.

Vlada je donela odluku da večeras od 20 časova do 5 časova u ponedeljak zatvori sve privredne objekte, a za karantin je proglašeno 7 opština.