Šahini: Vizna liberalizacija otvorila vrata stručnjacima iz raznih oblasti

Agim Šahini
Izvor: Kosovo Online

Vizna liberalizacija omogućila je građanima Kosova slobodno kretanje u šengenskoj zoni, ali i otvorila vrata daljem "odlivu mozgova" i odlasku stručnjaka iz različitih oblasti u zemlje EU, ocenio je predsednik Poslovne alijanse Kosova Agim Šahini.

Šahini je na Fejsbuku naveo da je odliv mozgova sa Kosova problem koji ima tendenciju da se nastavi i u budućnosti.

"Liberalizacija se desila i donela je mnoge prednosti slobodnom kretanju građana u EU, ali odliv mozgova sa Kosova je nacionalni problem koji će se nastaviti. Nema dovoljno profesora, inženjera, doktora, medicinskih sestara, policajaca i vojnika, nema radnika", navodi Šahini.

Ističe da prema statistici Poslovne alijanse Kosova, u periodu od 2020. do 2023, sa Kosova je otišlo je oko 10.000 profesionalaca.

"Razlozi za odlazak kosovskih mozgova su mnogi, jer se ne tretiraju kao profesionalci, ne uzima se u obzir njihov životni standard, stručna mišljenja, nemaju zdravstveno osiguranje, nemaju intelektualni prostor, zagušeni su političkim pritiscima, oni se ne tretiraju niti plaćaju kao mozgovi institucije, već su ignorisani kao i ostali radnici", ukazuje Šahini.