Sahrana patrijarha Irineja u nedelju u Hramu Svetog Save

Patrijarh Irinej Severna Mitrovica
Izvor: Kosovo Online

Povodom upokojenja patrijarha Irineja, Sveti Arhijerejski Sinod Srpske Pravoslavne Crkve održao je danas sednicu u Patrijaršiji u Beogradu, nakon koje je saopšteno da će patrijarh Irinej biti sahranjen u nedelju 22. novembra, u kripti Hrama Svetog Save.

"Sveta zaupokojena Liturgija biće služena u nedelju, 22. novembra 2020. godine, u hramu Svetog Save na Vračaru sa početkokm u 9 časova. U nastavku svete Liturgije biće služeno opelo, a telo Patrijarhovo biće sahranjeno u kripti hrama Svetog Save", navodi se u saopštenju Sinoda SPC.

Kako se dodaje u saopštenju, telo blaženopočivšeg Patrijarha srpskog Irineja biće izloženo u Sabornom hramu Svetog arhangela Mihaila u Beogradu tokom svete Liturgije na dan slave Sabornog hrama, 21. novembra 2020. godine, a posle toga preneto u hram Svetog Save na Vračaru, gde će vernici imati priliku da se oproste sa blaženopočivšim Patrijarhom.

Patrijaraške dužnosti preuzima Sveti Arhijerejski Sinod, a Svetom Sinodu do izbora novog Patrijaha srpskog predsedavaće Mitropolit dabrobosanski g. Hrizostom.

Za administratora upražnjene Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke Sveti Arhijerejski Sinod je izabrao Njegovo Preosveštenstvo Episkopa šumadijskog g. Jovana u skladu sa članom 70 Ustava Srpske Pravoslavne Crkve, navodi se u saopštenju objavljenom na zvaničnoj internet stranici Srpske Pravoslavne Crkve.