Šalja: Potrebna bolnica za zatvorenike

Zatvor u Gnjilanu
Izvor: Klan Kosova

Oko 40 zatvorenika u popravnim centrima boluje od teških bolesti, kaže predsednik Saveta za zaštitu ljudskih prava i sloboda Bedžet Šalja i ističe da je neophodno da postoji bolnica u okviru Uprave za zatvore, prenosi Reporteri.

Kako je rekao Ministarstvo pravde mora da stvori bolje uslove unutar ovog resora.

"Doktori različitih profila i mi smatramo da bolnica mora da se izgradi u okviru popravnog sistema Kosova. Neke zatvorenike, koji ne predstavljaju veliki rizik, lako je poslati u regionalnu bolnicu ili Klinički centar. Međutim, neki zatvorenicima su visokorizični i potrebno im je stalno praćenje, a to je skupo i zahteva vreme", objašnjava Šalja.

Ministarstvo pravde, kako kaže Šalje, ne planira da gradi bolnicu, jer nema broj pacijenata koji bi opravdali osnivanje bolnice.

"U razvojnom i zakonodavnom planu nije predviđena izgradnja bolnice za zatvore, s obzirom na specifičnosti službe i postojeće kapacitete. Planirano je proširenje stacionara, dok se bolničke usluge, koje bi bile ekvivalentne uslugama javnog sektora, očekuju u javnim bolnicama. Isto tako, ne postoji broj pacijenata koji bi opravdali osnivanje bolnice, uzimajući u obzir ljudske kapacitete", navodi se u odgovoru ovog ministarstva.

Šalja ističe da ima oko 40 zatvorenika koji imaju teške bolesti.

"Ima najmanje 40 zatvorenika koji imaju teške bolesti, ali možda i više onih koji imaju psihičke smetnje. Ali, sa ovim kadrom, nemoguće je voditi računa o njima. Trude se da održe stanje, ali nemaju kapaciteta za više, jer nemaju ni materijalnu bazu ni lekara odgovarajuće specijalizacije. Tada glavna odgovornost, kada se slučaj desi, ide na Zatvorsku zdravstvenu službu", kaže on.

U svim KPZ nalazi se oko 1.500 lica, dok u zatvorima trenutno upravlja preko 10 zdravstvenih jedinica.