Sava Janjić: Predlog idejnog rešenja zastave Raško-prizrenske eparhije osmislili su dečanski monasi

sava janjić
Izvor: FoNet/AP

Iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić izjavio je da je idejno rešenje zastave raško-prizrenske Eparhije SPC Krst sv. Đorđa zaštitnika Prizrena i Nemanjića sa simbolom 4 krsta povezana u jedan cvet, simbol stradanja Hristovog, povezuju nas i čine jedan krst kao simbol pobede.

“Sve u našoj eparhiji je u znaku krsnog stradanja i vaskrsenja”, napisao je Janjić na Tviteru.

Dodao je da je “zastava sv Đorđa inspiracija za mnoge zastave u svetu, državne, crkvene, univerzitetske. Slične varijacije možemo da vidimo u Pravoslavlju u zastavama Čuvara Hristovog groba (Jerusalimska Patrijaršija) kao i zastavi koja je obeležila litije u Crnoj Gori upućujući na jedinstvo u stradanju”.

Pojasnio je da “pored zvanične crkvene zastave SPC, mnoge eparhije imaju i svoje lokalne simbole i grbove koji odražavaju specifičnu tradiciju tog prostora. Ova zastava sv. Đorđa podsetnik je na našu krstovaskrsnu istoriju Kosova i Metohije. Predlog idejnog rešenja osmislili su dečanski monasi”, napisao je Sava Janjić.

Iguman je dodao da je “simbol četiri sjedinjena krsta preuzet sa groba raškoprizrenskog Mitropolita Mihaila iz 19. veka iz hrama sv. Đorđa Runovića iz Prizrena. Krst crvene boje krvi i mučeničkog stradanja stari je simvol sv. Velikomučenika Đorđa kome su posvećene 3 prizrenske crkve uključućući i sabornu”.