Savez sindikata obrazovanja, nauke i kulture: Štrajk otvorena opcija

Savez sindikata obrazovanja nauke i kulture - Štrajk otvorena opcija
Izvor: RTK

Na današnjem vanrednom sastanku Saveza sindikata obrazovanja, nauke i kulture sa predsednicima skupština preduniverzitetskog obrazovanja kosovskih opština i univerziteta, zaključeno je da štrajk ostaje otvorena opcija, prenosi RTK.

„Upravni savet Saveza sindikata održao je vanredni sastanak zajedno sa predsednicima skupština preduniverzitetskog obrazovanja kosovskih opština i univerziteta, raspravljajući o trenutnoj situaciji u obrazovanju i zahtevima za članstvo u vezi sa povećanjem plata u otežanim  uslovima rada usled pandemije, rizika od izloženosti virusu kovd -19 i novom Ugovoru o kolektivnom obrazovanju. Nakon otvorene debate o proceni trenutne situacije na Kosovu i pažljivoj analizi učesnici ovog vanrednog sastanka zaključili su da će drugi period nastave započeti 18. januara, ali da štrajk ostaje opcija. otvoreno“, navodi se u saopštenju Saveza sindikata.

Dodaje se da će Savez sindikata narednih dana organizovati sastanke kako bi dobili podršku za generalni štrajk.

„Predsedništvo i predsednik Saveza sindikata ovlašćeni su da ukoliko sledećih dana ne bude rezultata sastanaka sa institucijama i dijalog, dostave pisanu podrške od članstva putem obrazaca za izjave, koji će biti distribuirani u petak. Sve obrazovne institucije treba da najave sindikalne akcije, ne isključujući generalni štrajk“, dodaje se u saopštenju.