Savići čekaju zimu u novom domu zahvaljujući organizaciji „Srbi za Srbe“

Kuća u Koretištu
Izvor: Kosovo Online

Humanitarna organizacija "Srbi za Srbe" danas je predale ključeve nove kuće desetočlanoj porodici Savić iz Koretišta kod Gnjilana. U akciju pomoći Savićima uključili su se i srpski košarkaši kao i Srbi iz Severne Makedonije.

Ivica Savić, iz Koretišta kod Gnjilana, živeo je u kući sa dvadeset troje članova uže i šire porodice.

Do danas, ovaj domaćin je bio tipičan primer da porodične zadruge nisu davno izumrla kategorija familijarnog ustrojstva u Srba, i da još uvek postoje.

Savići žive teško i korisnici su Narodne kuhinje „Majka devet Jugovića“ kojom rukovodi Eparhija raško–prizrenska.

Zahvaljujući Humanitarnoj organizaciji "Srbi za Srbe" osmoro najmlađih Savića dobilo je bolje i humanije uslove za život.

„Veoma je ovo veliko proširenje za decu, imamo sada četiri sobe gde mogu da spavaju, tri spavaće i dnevni boravak, kuhinju, kupatilo, jednostavno, rasteretili smo staru kuću i prelazimo u novu da živimo život sa decom i suprugom“, priča Ivica Savić.

U staroj kući svi su delili jedno kupatilo, koje nije imalo ni vode. Novim i komfornijim životnim prostorom zadovoljna je i majka Ivana koja je dobila i novo pokućstvo.

„Imaću lepu kuhinju da spremam. Deca će imati svoje sobe da lepo uđu, spavaju i sve“, priča Ivana Savić.

Četiri sina i četiri ćerke najveće su bogatstvo ove porodice. Od sada će drugare dočekivati u boljim uslovima.

„Igraću se sa drugaricama dolaziće mi u sobu, imam gde da smestim igračke gde da spavam“.

Predsednik organizacije „Srbi za Srbe“ Igor Rašula kaže da je ovo druga kuća koju je ova humanitarna organizacija od početka godine izgradila na Kosovu.

„Nakon velike humanitarne večere koju smo napravili krajem juna ove godine, u saradnji sa našim proslavljenim košarkašem Markom Kešeljom uspeli smo da prikupimo neophodna sredstva za izgradnju i opremanje ove nove kuće. Evo danas smo došli da porodicu zvanično uselimo, uz blagoslov vladike i evo zaista jedan veoma lep i svečan trenutak kada porodica i ova deca dobijaju nov porodični dom i krov nad glavom. Nadamo se da će se i obradovati i živeti i da će dobiti ono što je najvažnije, pristoje uslove za život kakvi se prosto i očekuju danas u Srbiji u 21. veku“, naglasio je Rašula.

Bivši košarkaški reprezentativac Srbije Marko Kešelj, sa kolegama sportistima, pridružio se humanitarnoj večeri organizovanoj povodo prikupljanja pomoći za porodicu Savić.

„Ponovo bih iskoristio priliku da se zahvalim ljudima koji su učestvovali u ovome, koji su donirali i nadam se da će to biti samo početak onoga što sledi“, rekao je Kešelj za Kosovo Onlajn.  

Pera Antić, nekadašnji košarkaš Crvene zvezde, prvi put dolazi na Kosovo i naglašava da će od sada redovno donirati akcije koje organizju „Srbi za Srbe“.

„Prvi put i sigurno ne i zadnji, svaka čast za akciju „Srbi za Srbe“. Ima ljudi koji imaju mogućnost da pruže pomoć, znamo svi da ljudima treba pomoć i pozivam humaniste da još više doniraju pomoć ljudima“, rekao je Antić.

Osim košarkaša i Srbi iz Severne Makedonije su pomogli da Savići dobiju krov nad glavom.

Predsednik opštine Skoplje–centar, Saša Bogdanović kaže da se rado odazvao pozivu organizacije „Srbi za Srbe“.

„Već smo učestvovali u nekoliko akcija i sa organizacijom „Srbi sa Srbe“ i sa navijačkim grupama koje pomažu Srbe na Kosovu, ovo je samo još jedan motiv i poziv za sve ljude koji mogu da se priključe ovoj akciji“, kratko je prokomentarisao Bogdanović.     

Novosagrađeni dom porodice Savić osveštao je vladika Teodosije sa monasima i igumanom iz oblilžnjeg manastira Draganac.

„Zahvalni smo dobrotvorima i organizaciji „Srbi za Srbe“, svim sportistima, košarkašima i ljudima koji su učestvovali u ovoj plemenitoj akciji. Porodica Savić ima osmoro dece i ona je primer da je bogatstvo u deci i da ta deca treba nas da naslede na ovim svetim prostorima“, rekao je Teodosije. 

Posle Savića, još jedan porodica na Kosovu će do kraja godine dobi kuću za koju su sredstva prikupili članovi humanitarne organizacije „Srbi za Srbe“.

Kako su potvrdili u toku je izgradnja kuće u selu Janjina Voda kod Obilića.