Sejdiu: U prva tri meseca ove godine Kosovo napustilo 29 lekara

Pljeurat Sejdiu
Izvor: Ekonomia Online

Šef Lekarske komore Kosova Pljeurat Sejdiu saopštio je da je 29 lekara napustilo Kosovo u prva tri meseca ove godine, prenosi Front onlajn.

"Što se tiče broja lekara, trend se nastavlja na isti način. Do danas postoji 29 lekara koji su dobili dokumentaciju za zapošljavanje u evropskim zemljama. Tako da je to broj lekara koji su otišli u prva tri meseca ove godine, što je isti broj kao prva tri meseca prošle godine", kaže on.

Sejdiu je izjavio da su razlozi za odlazak lekara sa Kosova nezaposlenost, uslovi rada i plata.

"Radili smo anketu ili upitnik za razloge odlaska lekara koji odlaze sa Kosova i kao glavni razlog navode nezaposlenost jer imamo 441 nezaposlenog lekara, to je prvi razlog. Drugi razlog su uslovi rada i uslovi kvaliteta specijalističkog obrazovanja i treći razlog su plate koje su oko 700 evra", neveo je on.

Šef Lekarske komore Kosova dalje ukazuje na to da je prošlo više od dve godine otkako komora nije imala sastanak sa Ministarstvom zdravlja. Prema njegovim rečima, komora koju vodi zatražila je sastanak sa ministrom zdravlja Arbenom Vitijom, ali nisu dobili odgovor.

"Nismo imali sastanke sa Ministarstvom više od dve godine. Formalno smo zatražili od svih predsedavajućih komora, pre otprilike dva meseca, da imaju sastanak i razgovaraju sa ministrom o implementaciji zakona vezanih za komore, ali odgovor nismo dobili i ne znamo razlog", rekao je Sejdiu.