Šesti dan protesta Srba na Jarinju i Brnjaku, prethodna noć mirna ali napeta

Jarinje, protest 22. septembar 2.jpg
Izvor: Kosovo Online

Na Brnjaku i Jarinju danas je šesti dan protesta Srba koji su nezadovoljni zbog raspoređivanja specijalnih snaga Rosu na prelazima i odlukom kosovske vlade o registarskim tablicama. 

Prethodna noć protekla je mirno, a građani su se sinoć okupili u grupama oko logorskih vatri gde su prepričavali događaj nadletanja srpskih helikoptera iznad Jarinja.

Juče su oko 16 časova tri helikoptera Vojske Srbije nadletali prostor iznad administrativne linije kod prelaza Jarinje. Reč je o letelicama "Mi-35", poznatijim kao "đavolje kočije" ili "leteće tvrđave". 

Posle više naleta helikoptera Vojske Srbije, specijalne jedinice Rosu su promenile su položaj. 

Kfor i Euleks pozivaju na deeskalaciju situacije, a NATO poziva Beograd i Prištinu da budu uzdržani, izbegnu jednostrane akcije i vrate se dijalogu. 

Zamenik pomoćnika državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Gabrijel Eskobar smatra da Srbija i Kosovo ne bi trebalo da militarizuju pitanje registarskih tablica i šalju specijalne jedinice u mesto gde postoji Kfor i gde nema potrebe za tim, a voleo bi u narednih sedam dana da vidi neki pomak u Briselu u vezi sa pitanjem tablica,