Severna Mitrovica: Gimnazijalci prikupili novogodišnje paketiće za učenike u enklavi Banje

Novogodišnji poklon paketići akcija "Poklon na dar"
Izvor: Kosovo Online

Učenici mitrovačke Gimnazije uspeli su da, zajedno sa svojim drugarima iz škole i profesorima, prikupe više od 50 poklon paketića koje će za novogodišnje praznike pokloniti svojim drugarima u selu Banje, enklavi u podnožju Drenice u opštini Srbica.

U holu hodnika Srednje tehničke škole "Mihajlo Petrović Alas", u okviru koje se nalaze i prostorije Gimnazije, od ranih jutarnjih sati učenici su prikupljali slatkiše i slaniše i pakovali poklone namenjene svojim drugarima koji žive u enklavama na Kosovu.

Akciju, koju su nazvali "Paketić na dar", đaci su sami organizovali, baš na Međunarodni dan solidarnosti.

Direktorica Gimnazije u Severnoj Mitrovici Ivana Milenković-Jezdimirović kaže za Kosovo onlajn da ovo nije prva humanitarna akcija i da su gimnazijalci i ranije imali ovakve inicijative kada su se odrekli svojih maturskih haljina i sredstva donirali onima kojima je to potrebno.

"S obzirom da je danas Međunarodni dan solidarnosti, a učenici u sklopu svojih izbornih predmeta obeležavaju Međunarodne dana. Tako su i samoinicijativno došli na ideju da zajedno sa svojim profesorima prikupe slatkiše i slaniše i da sami naprave poklon paketiće koje će donirati učenicima na Kosovu i Metohiji", rekla je Milenković-Jezdimirović.

Vredni učenici Gimnazije su pažljivo birali proizvode i pakovali u kese vodeći računama da se ništa ne preskoči i da svaki paketić bude kako kažu zapakovan tako da "se oseti ljubav koju sa paketićem šalju mitrovački gimnazijalci".

Učenik Jovan Vlajović ističe da je ponosan na svoje drugare, ali i na profesore jer ovaj gest, kako kaže, najbolje odslikava zajedništvo u praznicima koji dolaze.

"Naša škola je i ranije učestvovala u velikom broju humanitarnih akcija, ovog puta to radimo samostalno. Uspeli smo da prikupimo veliki broj novogodišnjih paketića za naše drugare u enklavama. Ovom prilikom pozivam sve svoje drugare na zajedništvo i solidarnost jer samo tako možemo ostati i opstati ovde. Ovo je po meni veliki znak pažnje jer i sami znamo koliko nam znači kada nam neko nešto pokloni , a ovim gestom možemo nekom ulepšati novogodišnje i božićne praznike", istakao je Vlajović koji je učenik treće godine.

Profesorica Aleksandra Rakić otkrila nam je da će oko 50 poklon paketića, koji su do sada skupljeni, završiti u enklavi Banje, malom selu u opštini Srbica gde ima oko pedesetoro dece koje očekuju poklon za praznike.

"Mi smo za sada skupili 50 paketića koji su namenjeni selu Banje konkretno predškolskoj ustanovi koja ima 15-oro dece i osnovnoj školi koja ima 35. dece. Odziv je dobar i očekujemo još donacija koje ćemo proslediti još nekim mestima na Kosovu i Metohiji", rekla je Rakić.