Silja: Slede radikalnije akcije ako se ne povećaju plate u zdravstvu 

Bljerim Silja
Izvor: Ekonomija online

Predsednik Saveza sindikata zdravstva Kosova Bljerim Silja je, povodom današnjeg osmočasovnog štrajka upozorenja u zdravstvu, rekao da se ne odustaje od zahteva da se usvoji Zakon o platama i najavljuje da će se razmotriti radikalniji koraci ako se plate ne povećaju, prenosi Koha. 

Prošle nedelje održan je osmočasovni štrajk zdravstvenih radnika, a Silja kaže da će se, ako Vlada ne reaguje, od ponedeljka sastati Upravni savet koji će odlučivati o radikalnijim sindikalnim koracima. 

"Poručujem pacijentima da i danas budu strpljivi. Danas će biti obezbeđene samo hitne službe. Prvi štrajk je prošao dobro, svi zdravstveni radnici su se odazvali i nije bilo incidenata. Danas je još jedan štrajk upozorenja. Ako Vlada ne reaguje, a male su šanse da to učini, onda se u ponedeljak sastaje Upravni savet i doneće se druge odluke koje sigurno više neće biti osmočasovni štrajkovi već radikalnije akcije", naveo je Silja. 

Kaže da je jedini zahtev Zakon o platama za koji navodi da može da se poboljša u roku od nedelju dana. Silja je dodao da oni nisu uključeni u grupu koja radi na zakonu o platama, a da nisu bili zadovoljni koeficijentima ni u prethodnom zakonu, posebno za medicinske sestre, ali da je uvedena odredba koja bi mogla da dovede do povećanja koeficijenata.

"U ovim trenucima Vlada nas nije pozvala, rekla je da će pozvati”, naveo je Silja i podsetio da mu je na ranijim sastancima sa Pokretom Samoopredeljenje rečeno da će dolaskom na vlast poboljšati Zakon o platama, ali da to nije urađeno.

"Mora se shvatiti da medicina nije samo vreme pandemije. Nema ništa vrednije od zdravlja. Ako zdravstveni radnici ostanu u ovakvom stanju, onda je teško. Imamo radnike koji rade za 377 evra mesečno. Onog trenutka kada budemo pozvani, iznećemo naše zahteve", rekao je Silja.

Prema njegovim rečima, na Kosovu od 2014. godine nije bilo povećanja plata, a po zakonu one bi trebalo da budu povećane na osnovu privrednog rasta.