Sindikat policije: Kurtijeva vlada ponižava naše službenike

Predsednik Sindikata Kosovske policije Valjbona Kamberi potvrdila je da je novi vladin paket za vanredne situacije izuzeo jedan deo zaposlenih u policiji, nazivajući takav potez ponižavajućim, prenosi Repoteri.

Novi paket izostavio je neke kategorije institucija i preduzeća koja su možda bila finansijski pogođena ili ugrožena pandemijskom situacijom na Kosovu, a među njima se našlo i nekoliko hiljada službenika policije koji ovog puta nisu dobili dodatna sredstva na plate.

Od skoro 9.400 zaposlenih u Kosovskoj policiji, korisnici nove odluke vlade biće samo njih oko 4.500, izuzimajući deo policijskih istražitelja, koji su, inače, bili obihvaćeni paketima pomoći prethodne vlade na čelu sa Avdulahom Hotijem.

''Da istina je. Kurtijeva vlada je izdvojila sredstva za samo 4.500 zaposlenih, što je ponižavajuće, jer je trebalo uključiti sve, a ne praviti diskriminaciju”, rekla je Kamberi.

Ističe da su istražne jedinice prema potrebama i pozivima bile prisutne na terenu tokom čitave situacije sa pandemijom.

"Tačno je da istražne jedinice nisu direktno nadležne za situacije vezane za pandemiju, ali i oni rade u okviru vanredne situacije. Zašto je to učinjeno i kako, i koja je odluka doneta, nemamo informacije, kao ni zašto je došlo do ove podele",  dodaje Kamberi.

Istakla je da će Sindikat u ponedeljak poslati pisma ministru unutrašnjih poslova i premijeru da traže objašnjenje u vezi sa ovom odlukom.