Skenderi: Romi na Kosovu su marginalizovani i svakodnevno diskriminisani

Siromaštvo
Izvor: N1 Info

Predstavnik nevladine organizacije „Glas Roma, Aškalija i Egipćana“ Isak Skenderi ocenjuje da je položaj romske zajednice na Kosovu izuzetno loš, uz veliku nezaposlenost, nizak stepen obrazovanja, siromaštvo i svakodnevnu marginalizaciju i diskriminaciju u društvu, prenosi RTK.

Uoči 8. aprila, Svetskog dana Roma, Skenderi ističe težak položaj manjinske zajednice na Kosovu.

"Romska zajednica je na žalost i dalje jedna od najmarginilizovanijih etničkih zajednica na Kosovu i suočava se sa nizom velikih i ozbiljnih problema, počevši od velike nezaposlenosti, pogotovo među mladima čiji je uzročnik nizak stepen obrazovanja,zatim siromaštvom i diskriminacijom sa kojom se ova zajednica suočava svakodnevno u životu kako u društvu tako i od strane institucija“, navodi Skenderi.

Problemi romske zajednice dodaje Skenderi ne postoje samo na Kosovu, već u ćitavoj Evropi.

"Jedan od osnovnih uzročnika svih problema je specifična forma rasne diskriminacije i rasizma prema romskoj zajednici. Očekujemo da institucije prepoznaju  to kao ključni uzrok svih drugih problema sa kojima se zajednica suočava i da preduzmu konkretne mere i korake u  eliminaciji veoma negativnog fenomena“,zaključuje Skenderi.

Da Romi na Kosovu teško žive potvrđuju i stanovnici „Romske mahale“ u Gračanici.

"Živim u teškim uslovima, ovde niko drugi ne bi mogao da živi. Sama sam i bolesna, bolujem od šećerne bolesti. Nema drva, a vidite kako je hladno vreme. Mogu da kažem da mi sve nedostaje: drva ,ugalj, a kuća u kojoj živim je iznajmljena. Nemamo stalni posao, molimo Boga da se neko  smiluje i pozove nas da nešto odradimo za neku dnevnicu“, kaže jedna od stanovnica "Romske mahale" u Gračanici.

Svetski dan Roma obeležava se 8.aprila sa ciljem da se ukaže na probleme Roma koji su najveća etnička zajednica u Evropi.

 

Miodrag iz Peći
07. April 2021.
Eto vam je Vjosa i Kurti glasali ste za njih.
Rat i Mir
08. April 2021.
Da li bi se šta promenilo da kojim slučajem nisu glasali za njih? Ako imate "ideju: iznesite je. Vi dobro znate da je ovo Balkan i da je sve moguće / nemoguće. Zato smo daleko od Evrope, geografski ne ali u mentalnom i psihološkom planu DA. Jedino kod nas niko ne želi da brine za one koji su drugačiji od ostalih ...