Skoro 90 odsto radnika u hotelijerskom i turističkom sektoru bez posla

Priština
Izvor: © Kosovo Online

Ugostiteljstvo je i dalje jedan od sektora koji su najviše pogođeni novim merama Vlade Kosova zbog zatvaranja i ograničenja radnog vremena zbog pandemije koronavirusa, prenosi Kosovo pres.

Predsednica Hotelijerske turističke komore Kosova Hisen Sogojeva rekla je da je u tom sektoru načinjena nenadoknadiva šteta, koja dostiže visoke cifre, uz napomenu da je skoro 90 posto radnika kao rezultat pandemije ostalo bez posla.

"To je jedan od najoštećenijih sektora, u ovom kontekstu možemo reći da je trenutno nepopravljivo, ako vlada ne preduzme konkretne korake. Gubici su prešli milijardu evra, odnosno šteta je nenadoknadiva, ako se što pre ne interveniše. Ovaj sektor uključuje preko 25 hiljada radnika i ako govorimo u procentima, ispada da je skoro 90 posto trenutno van sektora. Najveći problem je što se prvo zatvaraju preduzeća, hotelijerska i turistička", rekla je Sogojeva.

Ona je dodala da je taj sektor i ranije bio u lošoj situaciji, a novo zatvaranje će im dodatno naneti štetu.

"Apelujemo da se što pre donese Zakon o ekonomskom oporavku. Takođe, tražili smo od Vlade da ne donosi nikakvu odluku bez prethodnog konsultovanja sa predstavnicima udruženja, jer udruženja najbolje znaju trenutnu situaciju u ovim važnim sektorima", zaključila je Sogojeva.