Slavica Jargić iz Severne Mitrovice: Običaji se razlikuju, ali svaki je važan za porodicu i pun simbolike

Slavica Jargić kosovska pogača
Izvor: Kosovo Online

Svaki detalj pripreme božićne trpeze i prazničnog okupljanja pun je simbolike i važan je za celu porodicu, kaže za Kosovo onlajn Slavica Jargić, domaćica iz Severne Mitrovice. Uloga polaznika, objašnjava, važna je i za njega samog, ali i za kuću u koju dolazi.

Božićni običaji nadovezuju se na one od Badnjeg dana, a proslava, kaže Slavica, počinje već od ponoći. Darovi za polaznika pripremaju se unapred, a svako ko tog dana uđe u kuću posebno se dočekuje.

„Običaj je da se kuva kokoška ili ćurka, i daruje se jedan batak ili karabatak. Neki dar, košulja, peškir, možda šal.... Neki dar se obavezno daje prvom polazniku. I novac. Taj polaznik može da ostane ceo dan, ali obično se kratko zadržavaju“.

Ponekad, kaže Slavica, na Božić bude i po 20-30 polaznika. I za svakoga se pripremi simboličan poklon.

Dobrodošli su i polaznici, ali najčešće se za Božićnom trpezom okuplja porodica. Kolač, pripremljen unapred, sečen po tradiciji i uz molitvu, pojašnjava Slavica, jede se umesto hleba.

I u pripremi i prilikom posluženja, kosovske domaćice vode računa o svakom detalju.

„ Ovo je kosovski vez, nešto moje, nešto moje majke. Neka bude sve u skladu sa običajima i sa našom verom“, kaže Slavica Jargić iz Severne Mitrovice.