Snažan zemljotres pogodio Tursku i Siriju, više od 2.300 mrtvih

Skoplje zemljotres
Izvor: Srbija Danas

Nakon jutrošnjeg razornog zemljotresa, centralnu Tursku je danas pogodio novi zemljotres jačine 7,7 stepeni Rihterove skale, saopštio je Evropsko-mediteranski seizmološki centarar, a prema poslednjim procenama više od 2.300 ljudi je poginulo u Turskoj i Siriji, a povređeno najmanje 6.000, a mnogi su i dalje zarobljeni u ruševinama.

Do zemljotresa je došlo na dubini od dva kilometara, na udaljenosti od 67 kilometara severoistočno od Kahranmanmaraša, navodi EMSC, prenosi RTV.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan se pojavio u direkciji nacionalne Agencija za upravljanje katastrofama i vanrednim situacijama (AFAD) da koordiniše napore u vezi sa zemljotresom jačine 7,4 stepena po Rihterovoj skali koji je pogodio 10 turskih provincija, a čiji je epicentar lociran u okrugu Pazarčik u Kahramanmarašu, prenosi agencija Anadolija.

"U akciji pronalaženja i spasavanja preživelih učestvuje više od 9.000 ljudi", izjavio je Erdogan na konferenciji za novinare koju je održao nakon izvršene procene situacije u Koordinacionom centru AFAD.

Erdogan je rekao država je preduzela sveobuhvatnu akciju saniranja posledica zemljotresa angažujući sve raspoložive resurse i na državnom, i na lokalnom nivou.

Prema njegovim rečima do sada je iz ruševina spaseno 2.470 ljudi, a sa sada je utvrđeno da je uništeno 2.818 objekata. Erdogan je potvrdio da je Turska dobila ponude za pomoć iz 45 zemalja.

On je podsetio da se prethodni najrazorniji zemljotres u Turskoj jačine 7,8 stepeni dogodio u decembru 1939. godine na severoistoku Turske kada je poginulo više od 30.000 ljudi, preneo je ranije Rojters.

U januaru 2020. godine zemljotres magnitude 6,7 pogodio je oblasti oko Elaziga, grada na istoku Turske i tada je poginula 41 osoba, a povređeno je preko 1.600 ljudi.

Epicentar jutrošnjeg zemljotresa, koji se osetio čak i u Kairu, lociran je severno od turskog grada Gazijantepa, u području udaljenom oko 90 kilometara od granice sa Sirijom.

Zemljotres se osetio se i na Kipru i u Libanu, prenosi Rojters.

Turska agencija za katastrofe (AFAD) proglasila je "nivo 4" vanredne situacije koji podrazumeva da se zatraži i međunarodna pomoć.

"U Adani, Adiamanu, Malatiji, Kahramanmarasu i Gaziantepu je poginulo 76 naših građana, a u Sanliurfi, Diarbakiru, Adani, Adiamanu, Malasiji, Osmaniji, Hataju i Kilisu povređeno je ukupno 440 ljudi", saopštio je AFAD.

Prema zvaničnim podacima ministarstva zdravstva Sirije, u delovima zemlje koji su pod kontrolom vlade u Damasku poginulo je 99 ljudi, a najmanje 334 osobe su povređene, preneli su sirijski državni mediji.