SPC danas bira novog patrijarha

Hram Svetog Save
Izvor: TVBN

Sveti arhijerejski Sabor na kome će biti izabran 46. patrijarh SPC, počeće danas u podne u kripti Hrama svetog Save, a pre toga u 9 časova biće održana sveta liturgija sa prizivom svetog duha, uobičajna za početak svakog Sabora.

Najveći broj vladika već je stigao u Beograd, a kako prenosi RTS, za sada je sigurno da Saboru neće prisustvovati episkop australijsko novozelandski Siluan, zbog mera koje je Australija uvela protiv pandemije kovida, kao i episkop zapadnoevropski Luka zbog lošeg zdravstvenog stanja, a upitno je i prisutstvo vladike vranjskog Pahomija koji je nedavno oboleo od korone.

Dolazak vladika se očekuje i tokom dana, a Tanjug piše da će deo njih biti smešten u Patrijaršiji, a ostali po sopstvenom izboru.

Ovo će biti prvi put da se Sabor održava na nekoj lokaciji van Patrijaršije, a kao razlog za to što je izabran Hram svetog Save je pandemija kovida i pogodniji uslovi koji postoje u ovom velikom prostoru da bi se sprovele mere zaštite.

Kandidati za patrijarha mogu biti svaki od 30 arhijereja naše crkve sa najmanje pet godina eparhijske službe, a pravo da glasa ima njih 39, koliko Sabor broji članova.

Po proceduri prvo arhijereji biraju između sebe sve dok ne uzaberu tri kandidata, a vreme za to nije ograničeno. Uslov za izbor je nadpolična vecćina prisutnih vladika.

Po izboru tri kandidata, njihova imena se stavljaju u jevanđelje iz koga koverat sa imenom izvlači monah iz nekog manastira za koga vlada mišljenje da je veliki duhovnik.

Po navodima pojedinih medija Jovan Radosavljević će biti monah koji će apostolskim žrebom birati između trojice kandidata za 46. poglavara SPC.