SPC i vernici danas slave Vaskrs

Banjska Vaskrs
Izvor: Kosovo Online

U više pravoslavnih hramova i crkava na Kosovu obeležavanje Uskrsa počelo je bdenjem, a biće nastavljeno jutarnjim liturgijama.

Nekoliko stotina vernika okupilo se u ponoć u manastiru u Gračanici, a litije je predvodio vladika raško prizrenski Teodosije sa sveštenstvom.

Vaskršnju liturgiju u Manastiru Banjska nedaleko od Zvečana služio je sinoć namesnik jeromonah Danilo, a liturgiji je prisustvovao i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, čelnici Srpske liste kao i gradonačelnici i predsednici privremenih organa opština na severu Kosova.

U porti hrama koji je izgrađen u drugoj polovini 13 veka okupilo se stotinka vernika koji su iz okolnih mesta došli da se uz liturgiju pomole Bogu i dočekaju najradosniji hrišćanski praznik.

Jeromonah Danilo je pročitao poslanicu patrijarha Irineja u kojoj je Irinej pozvao na mir u svetu, a nezaobilazni deo poslanice bio je namenjen i Kosovu i Metohiji.

Okupljeni narod je porodično uz pesme posvećene Hristovom Vaskrsenju ovaj događaj, a o okupljenom narodu i njegovoj veri možda najbolje govori podatak da je pričešće trajalo 45 minuta.