Specijalno tužilaštvo podiglu optužnicu zbog zloupotrebe u Ministarstvu zdravlja

Specijalni sud Priština 4
Izvor: Kosovo Online

Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je optužnicu pred Osnovnim sudom u Prištini protiv M.S. i G.A, zbog sumnje da su počinili krivična dela "zloupotreba položaja za sticanje protivpravne dobiti" i "neovlašćeni pristup računarskim sistemima", prenosi Koha.

Prema saopštenju Specijalnog tužilaštva, pričinjena budžetska šteta iznosi 1.221.571 evro.

Specijalno tužilaštvo izvestilo je da je okrivljeni M.S. kao službeno lice u Kosovskoj agenciji za medicinske proizvode (KAMP) neprekidno, u periodu 2014-2018, prisvajao pokretnu imovinu, novac povučen na ime avansa za službeno putovanje za službenike KAMP.

"Tokom tog perioda, na ime avansa za službena putovanja službenika KAMP, sa bankovnog računa Ministarstva zdravlja, od ukupnog iznosa od 1.355.441,14 evra, sa računa Ministarstva zdravlja, M.S. podigao iznos od 1.221.501,14 evra. U KAMP nema dokaza da su postupci za povlačenje poštovani. Ovim radnjama okrivljeni M.S. je počinio krivično delo 'zloupotreba položaja za sticanje protivpravne dobiti’", navodi se, između ostalog, u saopštenju Specijalnog tužilaštva.

Optuženi se takođe sumniče da su koristeći tuđe lozinke ulazili u računarski sistem. Prema optužnici, imali su registrovane bonove za potrošnju i službena putovanja u različitim iznosima.

"Da bi nezakonito pribavili imovinu za sebe ili za drugog, u saizvršilaštvu, na neovlašćen način preko veb pretraživača Internet Ekplorer su ušli u računarski sistem Ministarstva finansija - trezora, posredstvom računara registrovanog u Ministarstvu zdravlja. Oni su zloupotrebom lozinki drugih lica počinili krivično delo", dodaje se u saopštenju.