Srbi na zadušnicama u Južnoj Mitrovici: Tuga u srcu, porušeni spomenici, grobovi u korovu

Zadušnice - groblje u Južnoj Mitrovici
Izvor: Kosovo Online

Nekoliko stotina Srba iz Severne Mitrovice iskoristilo je jutros retku priliku i, na dan Mitrovdanskih zadušnica, poklonilo se senima svojim najmilijih na groblju u Južnoj Mitrovici.

Organizovano autobusima, ali i samostalno, sopstvenim prevozom, stigli su do groblja na kojem ih je i ovog puta dočekala slika porušenih spomenika, oskravljenih grobova, korov, trava i visoko rastinje.

Tužnu sliku koju godinama zatiču na ovom mestu, na kojem su se Srbi sahranjivali do 1999. godine, opisuju najčešće rečima - tuga, sramota, vandalizam.

"Nemam reči kojima bi opisala svu tugu koju osećam u srcu. Najpre ne možemo da dođemo kad želimo da zapalimo sveće i obiđemo grobove, a i kad nam to omoguće za Zadušnice, dočeka nas ovakav tužan prizor. Da li igde u svetu ima da nekom smetaju grobovi i nadgrobni spomenici, da im smetaju mrtvi. I pored toga što je teško, mi ćemo uvek dolaziti dok god to bude moguće", kaže tužnim glasom starija gospođa dok rukama uklanja travu i korov sa groba svog supruga.

Mnogo je onih koji godinama dolaze na ovo groblje, ali ne uspevaju da pronađu grobove svojih predaka jer su spomenici polomljeni do neprepoznatljivosti, a grobna mesta zarasla u dubok korov i trnje.

Sa narodom su i ovog puta bili sveštenici crkvene opštine Kosovska Mitrovica prevođeni protojerejem-stavroforom Milijom Arsovićem.

"Građani Kosovske Mitrovice su i danas izašli na groblje, ali vidite i sami da je situacija veoma teška. Iz godine u godinu sve je više srušenih spomenika, ni malo se ne vodi računa i slobodno možemo da kažemo da je kao na Divljem zapadu. Po zahtevu gradonačelnika Severne Mitrovice Milana Radojevića, juče su zatvorenici iz ovog grada uspeli da donekle uklone trnje, kako bi narod danas mogao da priđe do grobova svojih najmilijih", rekao je za Kosovo onlajn prota Milija Arsović.

On je naglasio da je obaveza naslednika da posećuju grobove svojih predaka i da se pomole za pokoj i spasenje njihovih duša.

Znatno veći broj građana primećen je na groblju u selu Rudare kod Zvečana na kojem su juna 1999. godine sahranjuju Srbi iz Severne Mitrovice.