Srbiju u CEFTA "koči" UNMIK

dijalog
Izvor: zeri.info

Beogradski list Danas pokušava da pronađe odgovor na pitanje zašto je izostala najavljena reakcija Beograda na uvođenje prištinskih taksi. Iako CEFTA ima tri nivoa rešavanja u svakom od tih nivoa postoji i "kamen spoticanja".

Po CEFTA sporazumu, trgovinski sukobi članica se konačno rešavaju arbitražom koja je obavezujuća za sve. Međutim, UNMIK, koji je potpisao sporazum u ime Kosova, aneksom je sebe izuzeo iz bilo kakve odgovornosti i sada tvrdi da ne može da učestvuje u arbitražama.

Time je onemogućeno da bilo koja članica CEFTA pozove Kosovo na odgovornost.

Nakon devet meseci od uvođenja taksi od 100 odsto na robu iz Srbije, isporuke robe na Kosovo smanjene su za 280,8 miliona evra. Ovu procenu izneo je ministar trgovine Rasim Ljajić na osnovu ranijeg godišnjeg izvoza, koji je iznosio oko 440 miliona evra, piše Danas. U taj gubitak trebalo bi uračunati, kako se dodaje, i prosečan godišnji rast izvoza od 8 odsto što znači da takse predstavljaju udarac za srpsku privredu veći od 500 miliona evra.

Koliko traju takse koje faktički predstavljaju zabranu uvoza robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine, toliko traje i polemika u javnosti da li i kako Srbija može da odgovori. S obzirom da su Srbija Bosna i Hercegovina i Kosovo članice Sporazuma o slobodnoj trgovini CEFTA koji je u ime Kosova 2006. godine potpisao UNMIK, sve trgovinske nesuglasice bi trebalo da se rešavaju u okviru sporazuma. Međutim, ispostavilo se da takva kakva je, CEFTA ne može da reši sadašnji problem.

Srbija, prema CEFTA, ima na raspolaganju kontramere, s obzirom da je nedvosmisleno da je Kosovo prekršilo sporazum. CEFTA teoretski pruža institucionalnu mogućnost rešavanja sporova na tri nivoa, prvi nivo je dijalog između dve strane koje bi, kako stoji u sporazumu, trebalo da urade sve što je u njihovoj mogućnosti da reše problem. U praksi, objašnjava Aleksandar Radovanović iz Centra za regionalnu saradnju Privredne komore Srbije, to je teško sprovodljivo, jer Srbija ne priznaje Kosovo.

Druga instanca predviđena CEFTA sporazumom je zajednički komitet u kome sede predstavnici svih članica te organizacije, ali bilo koji zaključak ili odluka moraju biti doneti jednoglasno. Zato je mala šansa da se i na taj način dođe do rešenja, tako da preostaje na kraju samo arbitraža, objašnjava Radovanović.

Prema CEFTA, u procesu arbitraže svaka od strana predlaže po jednog člana tribunala, a zatim oni zajednički biraju trećeg nezavisnog člana koji je i predsednik tribunala. U ovom slučaju, dve strane u toj arbitraži bile bi Srbija i UNMIK, a ne Kosovo, jer je UNMIK potpisao CEFTA sporazum u ime Kosova, navodi Danas.

S obzirom da je šef UNMIK-a Zahir Tanin krajem prošle godine, govoreći o kosovskim taksama, saopštio da „takve radnje predstavljaju jasnu povredu CEFTA sporazuma i trebalo bi da budu povučene“, moglo bi se pretpostaviti da bi se do presude arbitraže relativno lako moglo doći. Uz to, da naglasimo, jedino presuda arbitraže je obavezujuća.

Međutim, prema nezvaničnim saznanjima Danasa, nakon što je Srbija najavila mogućnost da pokrene arbitražu, UNMIK se proglasio nenadležnim, pozivajući se na aneks u sporazumu po kome se odriče svih pravnih i finansijskih obaveza koje proističu iz sporazuma.

UNMIK je ovo potvrdio i u odgovoru na upit Danasa, navodeći da je prilikom potpisivanja CEFTA u ime Kosova prihvaćena i deklaracija kojim se određuje da „Sporazum ne može izazvati odgovornost Ujedinjenih Nacija, niti može stvoriti bilo kakvu, finansijsku ili pravnu obavezu. U skladu sa deklaracijom UNMIK-u je zabranjeno učešće u arbitražama“.

Time je faktički onemogućeno pokretanje postupka arbitraže.

Pored toga, stoji i činjenica da do sada nije pokrenuta ni jedna arbitraža, iako je bilo više trgovinskih sporova između članica CEFTA. Osim toga, vlasti u Prištini su još pre dve godine tražile da se iz Sporazuma povuče potpis UNMIK-a i da Kosovo, kao ravnopravna članica, stavi paraf na CEFTA.