Srpska koordinacija: Ni nakon 25 godina niko nije odgovarao za zločine počinjene nad Srbima u Orahovcu

Članovi porodica kidanapovanih i ubijenih
Izvor: Kosovo Online

Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica sa prostora bivše Jugoslavije (Srpska koordinacija) je povodom obeležavanja 25. godišnjice masovnog kidnapovanja i ubistva Srba u Orahovcu od strane OVK, istakla da je praksa nekažnjivosti zločina nad Srbima od strane međunarodnih organizacija dovela do toga da vlasti u Prištini izgrade društvo koje javno baštini Kosovsku policiju sa OVK.

Kako se navodi u saopštenju Srpske koordinacije, od 18. do 22. jula 1998. godine, tokom oružanog napada pripadnika OVK na Orahovac i okolna srpska sela, kidnapovano je preko 100 srpskih civila, a u napadima ubijeno sedmoro lica srpske nacionalnosti.

„Proterano je svo srpsko stanovništvo iz sela Retimlje, Opteruša i Zočište i odvedeno u zatvore i logore pod kontrolom tzv. OVK. Samo iz porodice Kostić iz sela Retimlje, kidnapovano je 14 članova, među kojima i najmlađi Kostić Nebojša, koji je imao samo 17 godina. Grupa od 35 civila, mahom žena, dece i starijih, oslobođena je 22 jula 1998. godine, posredstvom Međunarodnog crvenog krsta, dok se ostalima gubi svaki trag. Godine 2005. u jami Volujak u opštini Klina i masovnoj grobnici kod Mališeva, pronađeni su posmrtni ostaci 36 Srba, dok je sudbina preostalih još uvek nerasvetljena“, istakli su iz Srpske koorodinacije.

Podsetili su da ni nakon 25 godina, niko nije odgovarao za zločine počinjene nad Srbima u Orahovačkoj župi, iako postoje živi svedoci – žrtve pomenutog zločina.

„Praksa nekažnjivosti za zločine nad Srbima, koju su svojim nečinjenjem ustanovile međunarodne misije na Kosovu i Metohiji - UNMIK, Kfor i Euleks, doprinela je da samoproglašene albanske vlasti u Prištini izgrađuju društvo koje ovih dana javno baštini kontinuitet tzv. Kosovske policijske službe sa tzv. Oslobodilačkom vojskom Kosova. Od takvog društva, koje slavi zločine nad Srbima i koje vrši kontinuiran sistemski pritisak, diskriminaciju i teror nad preostalim Srbima na Kosovu i Metohiji, nije realno očekivati da se suoči sa prošlošću, kazni zločince iz redova bivših pripadnika tzv. Oslobodilačke vojske Kosova i krene ka izgradnji tolerantnog multietničkog društva u kome će vladavina prava biti poštovana“, dodali su oni.

Srpska koordinacija izražava uverenje da će „sve zločince stići zaslužena kazna", i da će porodice žrtava ostvariti pravo na istinu, pravdu i satisfakciju.