Srpske opštine sa Kosova na Međunarodnom sajmu turizima - istorija, kultura, tradicija i dobra hrana

Manastir Gračanica
Izvor: Kosovo Online

Srpske opštine sa Kosova predstaviće se bogatom ponudom i programom na 45. Međunarodnom sajmu turizma, koji će u Beogradu biti održan od 22. do 25. februara.

Na Sajmu turizma veliki broj institucija, organizacija, udruženja ali i pojedinaca predstaviće sve ono što je karakteristično za ovo podneblje i po čemu je nadaleko poznato.

Bogato kulturno nasleđe, manastiri iz srednjovekovnog perioda puni istorije, igre, pesme, narodne nošnje biće samo deo programa koji će posetiocima sajma ponuditi srpski izlagači sa Kosova.

Na štandu će takođe biti izložena poznata kosovska trpeza, uz koju, podrazumeva se, ide i rakija. Za turiste koji se opredele za netaknutu prirodu, u ponudi će se naći i planinarenje i planinski biciklizam.

Na štandu Kancelarije za Kosovo i Metohiju turističku ponudu prezentovaće Privremeni organ grada Prištine sa sedištem u Gračanici.

Direktor Arhiva Kosova i Metohije Marko Marković rekao je da je turistički potencijal Gračanice veliki, ali da nije u potpunosti iskorišćen. Kako je naveo, na Sajmu turizma biće predstavljeni svi oni turistički potencijali koji zaslužuju pažnju turista.

"Posetiocima sajma biće predstavljeno bogato kulturno nasleđe i širok turistički potencijal koji se ogleda u obilasku drevne Milutinove svetinje, manastir Gračanice, u neposrednoj blizini je i nalazište Ulpijana, postoje i mnoge druge crkve i manastiri iz srednjovekovnog perioda koje takođe vredi obići. Dobra je stvar što se sve to može obići u jednom danu. Imamo i Gazimestan, lokalitet Kosovske bitke koji pruža jedno lepo kazivanje iz prošlosti. Sem verskog potencijala koji je najzastupljeniji, grad Priština i okolina nude i druge turističke potencijale. Imamo određene specijalitete koji su vezani isključivo za ovo podneblje. Turistima je zanimljivo da probaju nešto što nigde neće imati prilike da probaju", rekao je Marković.

Kako je dodao, ovaj kraj je poznat i po dobroj rakiji i medu, što će se takođe naći na sajmu.

"Vredni domaćini peku dobru i ukusnu rakiju, to je ponos svakog domaćina, da vas prilikom dolaska ugosti svojom rakijom, i da se naj način pokaže kao pravi domaćin", dodao je Marković.

Kako je dodao, ove godine Arhiv Kosova i Metohije na sajmu će učestvovati zajedno sa Privremenim organom grada Prištine, a predstaviće bogatu izdavačku delatnost.

"Predstavićemo mnoge knjige, fotomonografije i kataloge sa motivom prostora Kosova i Metohije, ili konkretnije manastira Gračanice i okoline. Prvo ćemo predstaviti fotomonografiju manastira Gračanica. To je po sadržaju najbogatija fotomonografija, u njoj možemo pronaći fotografije iz 1878. pa do 2022. godine. Drugi je katalog fotografija francuskog muzeja Albera Kana gde možemo pronaći fotografije iz 1913. godine koje prikazuju onovremenu Prištinu, Prizren, Gračanicu i Lipljan. To su prve fotografije u boji na KiM. I treći je katalog o Gračanici koji je pratio našu izložbu koja je bila veoma posećena", rekao je Marković.

On je pozvao sve one koji planiraju da posete Sajam da obiđu i štand na kome će biti izlagači sa Kosova i da se nakon toga i odluče da posete sve znamenitosti.

"U vreme kada svako želi da obiđe Evropu i svet, mislim da bi najlepša poruka bila da nije poenta videti Pariz, a ne videti Prizren, ili diviti se katredalama u Rimu, a ne videti pre toga lepotu svoje Gračanice, Pećke Patrijaršije i Visokih Dečana", poručio je Marković.

Sportsko turistička organizacija iz Leposavića, uprkos teškoj bezbednosnoj situaciji na terenu i ove godine izložiće svoje ponude na 45. Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu. Ova mala varošica na severu Kosova fokusirana je na prirodne lepote, pešačenje, planinarenje i brdski biciklizam. Svoje ponude predstaviće u nedelju na štandu Kancelarije za KiM. 

Turizmolog Nikola Radosavljević kaže, da je jedno od najlepših mesta u Leposaviću hram svetog Vasilija Ostroškog. Ipak ove godine ističe, fokus će biti na "autdor" potencijalima. 

"Sportsko-turistička organizacija godinama promoviše sve turističke potencijalne koje ima naša opština. Do prošle godine je bilo sveobuhvatno, a od prošle godine Sportsko-turistička organizacija se fokusirala na "outdoor" potencijale koje ima naša opština, tako da ćemo se, na nadolazećem sajmu turizma u Beogradu usresrediti kao što sam i rekao na "outdoor" potencijale. Konkretno mislim na sve te neke vanjske aktivnosti u prirodi, na pešačenje, planinarenje, na brdski  biciklizam, na izgradnju rekretaivnih centara i sve ostale vidove, na primer kamp naselja, to nam je fokus u budućem periodu", kazao je Radosavljević. 

Radosavljvić dodaje da je takođe i jedna od najposećenijih destinacija, krst na brdu Kamilja, podignut 2020.godine, visok 20 i širok 12 metara, koji se nalazi na 906 metara nadmorske visine. 

"Leposavić je sam po sebi prepoznatljiv po Hramu Svetog Vasilija Ostroškog, koji se nalazi pored samog magistralnog puta. Od pre neku godinu je jedna od znamenitosti i Krst na brdu Kamilja, pruža prelep panoramski pogled na celu našu opštinu Leposavić. Imamo dva veća manastira u Vračevu Svete Vrače, i sveti Jovan u Sočanici. Imamo arheološko nalazište Municipium u Sočanici, Nebeske stolice na Kopaoniku", rekao je Radosavljević. 

On dodaje da je ova organizacija uprkos problemima sa kojima se suočavaju, uložila više od deceniju truda kako bi turizam podigla na viši nivo. 

"Veoma je teško, zadnjih 12 godina trudimo se da nekako tu privrednu granu podignemo na viši nivo, ali zbog celokupne političko-bezbednosne situacije kod nas, zaista je otežano, posebno u proteklih godinu dana imamo puno poteškoća u realizaciji projekata i ideja", istakao je Radosavljević. 

Sportsko-turistička organizacija i ove godine će se u saradnji sa Kancelarijom za KiM predstaviti 25. februara, u nedelju od 12 časova na štandu gde se svi posetioci mogu upoznati sa turističkim potencijalom opštine Leposavić na 45.Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu.

I Opština Štrpce će na Međunarodnom sajmu turizma predstaviti svoju tradiciju, prirodne i turističke potencijale i nadaleko čuvene proizvode kao što su šarski sir, med i domaća rakija.

Saradnik na prezentaciji opštine Štrpce na Sajmu turizma Teodora Stojčetović istakla da je ovo jubilarna deseta godina na kojoj će opština Štrpce predstaviti svoje proizvode na štandu Kancelarije za KiM.

„Opština Štrpce će se na svoje deseto jubilarno gostovanje na Međunarodnom sajmu turizma predstaviti sa svim potencijalima sa kojima se predstavljala i prethodnih godina od kako je gost na Sajmu turizma, svojim prirodnim potencijalima i tradicijom na kojoj počiva već vekovima na području koje čuva Šar planina. Predstaviće se prizvodima koje ovo područje i pruža. Jedan od najbitnijih predstavnika naše kulturne tradicije je šarski sir koji se pravi od nepasterizovanog kravljeg i ovčijeg mleka koje se hrane samo biljnim vrstama najboljeg kvaliteta na ovoj planini, predstavićemo se i jedinstvenim ukusom srpske rakije koja se pravi od najboljih plodova sa ovih prostora, a tu je i jedan od najbitnijih i najslađih ukusa ovog područja a to je šarski med koji prave  vredne pčele od najfinijeg bilja", rekla je ona.

Podsetila je da se na Šar planini može pronaći 1.800 zaštićenih biljnih vrsta, a od posebnog značaja za razvoj turizma istakla je Ski centar Brezovica, jedno od najvećih skijališta na Balkanu.

"Imaćemo priliku da predstavimo i jedinstvenost prirodnih dobara koje se nalaze na ovoj planini i koje planina čuva kao što su preko 1.800 zaštićenih biljnih vrsta koje se nalaze samo na ovoj planini, a imaćemo priliku da predstavimo i našu kulturu i tradiciju i sve ono što čuvamo toliko vekova. Ono što je bitno za ovo područje za razvoj turizma i dodatnu privlačnost posetilaca jeste i Ski centar Brezovica koji posluje od 1954. godine i predstavlja jedno od najvećih skijališta na prostoru Balkana sa alpskim ambijentom i stazama“, kazala je Stojčetović.

Turistički potencijali predstavljeni su i ranijih godina na Sajmu turizma u Beogradu na štandu Kancelarije za Kosovo i Metohiju, koji svake godine tokom trodnevnog sajma obiđe veliki broj posetilaca.