Srpski hodočasnici stigli iz Jerusalima u Beograd: Bilo je napeto, prošli smo ozbiljnu kontrolu

Izrael
Izvor: Printskrin/videoplus

Hodočasnici iz Srbije, koji su letom iz Tel Aviva stigli u Beograd, kažu da su boravili u Jerusalimu i da su prošli ozbiljnu kontrolu kada su morali da pređu na izraelsku stranu, kako bi stigli do aerodroma, prenosi RTS.

Avion "Er Srbije" sa srpskim hodočasnicima sleteo je oko 10 časova na Aerodrom "Nikola Tesla", nakon što je jutros poleteo iz Izraela koji je od juče u ratu sa Hamasom.

Putnici kažu da su boravili u Jerusalimu, a da je jedan od hotela bio desetak kilometara od izraelsko-palestinske granice.

Iako neki od njih navode da se nisu plašili, jer su boravili na Svetoj zemlji, ima i onih koji su, kako kažu, bili malo u strahu kada su krenuli raketni napadi. Planirali su da nastave obilaske manastira, ali su se ipak brzo vratili u hotel.

"Bile su eksplozije u gradu i videle su se rakete. Bio je i upad vojnih vozila u Gazu. Mi smo bili na palestinskom delu, morali smo da uđemo u izraelski da bismo došli do aerodroma. Bilo je malo napeto, ali smo mnogo srećni što smo stigli kući", rekao je jedan od putnika.

Prema njegovim rečima, jutros u dva sata su krenuli na put ka Tel Avivu, odakle su imali let za Beograd.
"Prelazili smo granicu, imali smo ozbiljne kontrole, ulazili su vojnici sa puškama, bili su čak i maskirani", kaže ovaj putnik.

Ipak, naglašava da su, u celoj toj situaciji, dobro prošli.

Pojedini putnici kažu da se nisu plašili, ali da su morali da prate uputstva i da se, zbog svojih porodica, vrate u Srbiju.

Vodič ove grupe napominje da je tamo gde su oni bili, u Vitlejemu, bilo mirno i da su bezbedno prošli kontrolu.

Uobičajena procedura u Tel Avivu – uz sirene

Još jedan putnik na letu iz Tel Aviva, koji slabo govori srpski, rekao je da u Netaniji, gradu u kojem se on nalazio, nije bilo sukoba, niti sirena.

Po dolasku u Tel Aviv procedura je bila uobičajena, samo što su se čule sirene, rekao je novinarima na beogradskom aerodromu.

Nije, kaže, bio uplašen za svoju bezbednost jer je znao da će se uskoro naći u Beogradu.

Još jedna grupa hodočasnika čeka povratak u Srbiju

Hodočasnici navode i da su samo američki i srpski avion jutros poleteli sa aerodroma u Tel Avivu, dok su drugi ostali da prikupljaju putnike.

Još jedna grupa srpskih hodočasnika, koji su sa vladikom Arsenijem, i dalje se nalazi na aerodromu i čeka povratak u Srbiju.

Kako je ranije danas rekao počasni konzul Srbije u Izraelu Aleksandar Nikolić, za nekoliko desetina hodočasnika koji su ostali tamo predviđena su još dva leta – u ponedeljak i utorak.

U Izraelu je na snazi vanredno stanje nakon jučerašnjeg masovnog raketnog napada iz Pojasa Gaze i upada Palestinaca na teritoriju Izraela. Na obe strane ima na stotine mrtvih i hiljade ranjenih.