Srpski spasioci: Sve izgleda kao rat, a ne zemljotres, uspeli smo da spasemo dve žene

Srpski spasioci
Izvor: Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije

Razaranje deset puta veće nego posle bombardovanja, ne rade službe policije i hitne pomoći, struje nema, sve je u haosu, ovako o katastrofalnom zemljotresu koji je pogodio Tursku za "Novosti" govori vođa srpskog Specijalističkog tima Davor Vidović, koji je sa svojim kolegama među prvima pritekao u pomoć.

"Uspeli smo da spasemo dve žene koje su više od sto sati provele ispod gomile kamenja! Ovde je situacija neopisiva.... Sve izgleda kao da je rat, a ne zemljotres. Deset puta je gore razaranje od onoga što je bilo u našoj zemlji tokom bombardovanja 1999. godine. Objekti su potpuno urušeni, zgrade su sravnjene sa zemljom, ne rade službe policije i hitne pomoći, struje nema, putevi su prekinuti, zbog čega pomoć otežano stiže", kaže Vidović.

Jug Turske juče je ponovo pogodio jak zemljotres, što je osetila i naša spasilačka ekipa, dodaje Vidović,

"Kad smo se vratili sa terena i taman se spremili da spavamo, osetili smo zemljotres. Srećom, nije bio jak. Ali momci su otporni na sve. Radimo i dok se zemlja potresa, a dešava se često", kaže Vidović.

Vidović ističe da je srpski tim otkrio da je ispod 15 metara šuta i kamenja neko živ.

"Ispostavilo se da je posle više od sto sati provedenih u ruševinama žena preživela. Izvukli smo i sedamnaestogodišnju devojku koja je 108 sati bila zatrpana gomilom kamenja i zemlje! Uspeli smo to zahvaljujući uređajima koji služe za osluškivanje terena, a njih većina drugih timova koja učestvuje u spasavanju nema", kaže Vidović.

On dodaje da se svi u timu trude da oslušnu svaki šum kako bi pokušali da pronađu zatrpane ljude.

"Pored tehnike, veliku pomoć imamo i od svog psa Zigija. On je ovde najveća zvezda. To je pas koji je utreniran za ovakve situacije, da nanjuši i pronađe čoveka. Sada je prvi put leteo avionom",  kaže vođa srpskih spasilaca.

Prema njegovim rečima, iako je posao mnogo težak fizički i psihički, daju sve od sebe da pomognu.

Oseća se miris leševa

I pripadnici Civilne zaštite Republike Srpske angažovani su na potrazi za preživelima u Kahramanmarašu, jednom od najrazorenijih gradića u katastrofalnom zemljotresu. Željko Janković, koji već osam godina radi kao glavni republički inspektor za zaštitu i spasavanje CZRS kaže da je u životu video svašta, ali kako ističe, tragediju ovolikih razmera, nikada.

"Pola grada je srušeno. Već se oseti zadah leševa i biće još gore. Preko dana ugreje zubato sunce... Vrlo brzo neće moći ni da se priđe ruševinama. Teško je sprečiti porodice da i same učestvuju u potrazi za svojim najmilijima, pa to više niko i ne pokušava. Ističe vreme kada i dalje možemo verovati u čudo da je neko još uvek živ ispod ostataka srušenih zgrada", kaže Janković.

Vidović dodaje da im traje više od 24 sata.

"Legnemo oko jedan sat iza ponoći, a možda i kasnije, a već oko osam smo u konvoju za spasavanje iz ruševina. Spavamo u šatorima, a grejemo se na grejalice. Ponestaje nam gorivo koje pokreće agregate. Borimo se svim snagama. Momci su zdravi, bitno je da se do sada niko nije povredio. Iako je ovde dosta hladno, snalazimo se. Što se hrane tiče, Ministarstvo unutrašnjih poslova nam je obezbedilo celu logistiku, tako da imamo dovoljno namirnica i vode. Međutim, terenski uslovi su loši, ne postoje tuševi, voda koja se koristi samo je tehnička. Struje nema praktično nigde", kaže Vidović.