Starović: Želim da verujem da australijska vlada neće pokušati da oduzme vizu Đokoviću

Nemanja Starović
Izvor: Facebook

Novak Đoković je onim što je do sada uradio pokazao najbolju sliku Srbije, istako je Nemanja Starović državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova. Želi da veruje da je ova saga završena, ali kako upozorava, postoje određene indicije da bi neki od ministara u australijskoj vladi ponovo mogli da pokrenu proceduru za opoziv, odnosno za proterivanje Novaka Đokovića, prenosi RTS.

Nemanja Starović je za RTS rekao da su svi očekivali da će australijsko pravosuđe biti na visini zadatka i da će nedvosmisleno utvrditi da je tretman kojim je Novak Đoković bio izložen od strane izvršnih vlasti, od organa savezne vlade zapravo bio neprimeren i diskriminatorski.

"Novak Đoković je bez svoje volje, bez bilo kakve svoje sopstvene odgovornosti i loše namere uvučen u jedan politički vrtlog u Australiji koji se manifestovao kroz potrebu premijera Morisona, zašto to ne reći, da negde pokaže mišiće, da se negde jednako odnose prema jednom od najpoznatijih tenisera i sportisti sveta, kao i prema sopstvenim građanima koji su veoma nezadovoljni prema veoma oštrim merama koje se već dve godine sprovode", ocenio je Starović. 

Naglašava da postoje određene informacije da bi neki od ministara u australijskoj vladi ponovo mogli da pokrenu proceduru za opoziv, odnosno za proterivanje Novaka Đokovića.

"Želim da verujem da se to neće desiti jer takav epilog, nastavak ove priče bi za mene predstavljao jedan slučaj pravnog političkog nasilja bez presedana i mi bi smo morali na takvo nešto ponovo da reagujemo", ukazao je Starović. 

Dodao je, da Novaku preostaje da se sada fokusira na ono u čemu je najbolji, na igranje tenisa. 

Pomoć Srbije od prvog dana.

Istakao je da je angažman Konzulata Srbije u Kanberi bio maksimalan i da je predstavljao glavne komunikacije preko koga su upućivali sve proteste australijskim saveznim vlastima. 

Naglasio je da su nosioci državnih funkcija u Beogradu bili uključeni od prvog dana u pružanju pomoći Đokoviću, njegovoj porodici i timu. Od predsednika Srbije koji je bio na stalnoj vezi sa samim Đokovićem preko predsednice Vlade koja se intenzivno angažovalo i  Ministarstva spoljnih poslova.  

Ukazao je da je u većini zapadnih medija stvorena jedna percepcija koja je duboko pogrešna prema Novaku gde se govori o tome je želeo da sprovede manipulaciju, da prevari organizatore, da prevari australijske vlasti, da je privilegovan da je ohol, bahat.

"To je toliko daleko od istine i toliko smo insistirali da Novak Đoković nije učinio ništa loše, ništa zlonamerno. Tako da je on u u dobroj veri, nameri spremio dokumentaciju, poštovao sve zakonske procedure same Australije, prijavio se i sve dok nije stupio na tlo Australije, od tog momenta je uvučen u jednu igru, u jedan vrtlog za koju nema nikakvu odgovornost", objasnio je Starović.

Novak Đoković - najbolja slika Srbije

Smatra da je dobro što je sve završeno na ovaj način i da će ostati na ovome kao i da će Đoković pokazati sve najbolje na terenu.

Ističe i da ga je ono što je do sada učinio Novak Đoković pozicioniralo kao najbolju sliku Srbije.

"Sam Novak je dao milione i milione evra pomoći zdrvstvu u vreme pandemije ne samo Srbiji, već Italiji,  Španiji i drugim zemljama koje su pogođene. Ako je neko zaista pomogao ovu borbu protiv koronavirusa onda je to Novak Đoković. Zato je nepravedan tretman koji je dobio u zapadnim medijima", zaključio je Starović.