Štrpce: Liturgijom i rezanjem kolača obeležen letnji Sveti Nikola

Letnji Sveti Nikola u Štrpcu
Izvor: Kosovo Online

Liturgijom i rezanjem slavskog kolača u crkvi Svetog Nikole u Štrpcu obeležen je praznik prenos moštiju Svetog Nikolaja.

Svetu liturgiju služio je paroh sirinićki otac Boško Klisarić uz sasluženje oca Miloša Vukića.

Otac Boško je u besedi podsetio da se na današnji dan slavi uspomena na prenos moštiju Svetog Nikolaja u Bari u Italiji 1087.godine.

Vernicima je poručio da današnji praznik treba započeti Svetom liturgijom i pričešćem.

"Danas naša crkva slavi uspomenu na Svetog Nikolaja Mirlikijskog čudotvorca, to je svetitelj koga naša crkva proslavlja dva puta u toku godine, kako se u našem narodu kaže zimski i letnji. Crkva naša proslavlja ovaj dan i svi mi idemo jedni kod drugih, ali ima nešto što bi trebalo menjati. Često čujemo 'imamo goste, treba da mi dođu gosti i da se pripremim', a najpre treba da dođemo da zablagodarimo Bogu, da budemo pristutni na Svetoj liturgiji, da se pričestimo, da se sjedinimo sa Gospodom, pa onda da dočekamo goste i prijatelje", istakao je otac Boško.

Domaćin slave ove godine bila je porodica Staletović iz Berevca, dok je kolač za narednu godinu i domaćinstvo preuzeo Miloš Račićević iz Štrpca.

"Prisustvovali smo jutros liturgiji. Ove godine je Goran Staletović bio domaćin i ja sam hteo da naredne budemo ja i moja porodica. Ja slavim Sveta Petku, ali sam odlučio da uzmem domaćinstvo za Sv. Nikolu", kazao je Miloš.

Danas je slava porodice Sibinović iz Štrpca, a domaćin Stojan ističe da je dan započeo liturgijom, dok će u toku čitavog dana dočekivati rodbinu i prijatelje kod svoje kuće.

"Veoma sam srećan što smo dočekali današnji dan, i sa srećom i radošću dolazim u crkvu na dan Svetog Nikole, dan kada su prenešene mošti ovog sveca u Bari, dan kada su naša srca, duše i naše kuće ispunjene radošću. Sveti Nikola se kod nas proslavlja na tradicionalan način, dočekivanjem dragih gostiju, time što se obavezno lomi slavski kolač, prinosi se žrtva Gospodu kroz žito i crno vino koji oslikavaju telo i krv Hristovu i na našu radost svaki put se spremamo za neko novo pričešće i nove događaje koji će nas ispuniti duhovnim mirom, duhovnom srećom i zadovoljstvom", ispričao je Sibinović.

Sveti Nikola je inače najčešća slava u opštini Štrpce.