Štrpce: Organizovana treća dobrovoljna akcija davanja krvi

Akcija dobrovoljnog davanja krvi
Izvor: Kosovo Online

Crveni krst Štrpce u saradnji sa Zavodom za transfuziju krvi iz Kosovske Mitrovice organizovao je danas u prostorijama srednje škole „Jovan Cvijić“ u Štrpcu, trecu redovnu akciju dobrovoljnog davanja krvi u ovoj godini.

Moto treće redovne akcije dobrovoljnog davanja krvi organizovane u letnjoj kampanji bio je: "Daj krv, sad".

Iako je veliki broj meštana opštine Štrpce na godišnjem odmoru, Crveni krst Štrpce je ipak organizovao ovu akciju iz razloga što su potrebe za jedinicama krvi povećane.

Da je velika humanost dobrovoljnih davaoca krvi na delu govori podatak da je  prošle godine opština Štrpce proglašena za jednu od najhumanijih opština već četvrtu godinu zaredom na prostoru Republike Srbije, rekao je sekretar Crvenog Krsta Štrpce Ivica Vanja Pužić.

“Velike su vrućine i godišnji odmori i potrebe za krvnim jedinicama povećane, na žalost i veliki broj saobraćajnih nesreća. Mi smo se evo tri godine zaredom usudili da radimo i letnje kampanje kada je veliki broj naših sugrađana na godišnjim odmorima a povećane potrebe za krvlju. To ide za sada uobičajno, ovo je treća po redu akcija dobrovoljnog davanja krvi koji organizujemo danas sa Zavodom za transfuziju krvi iz Kosovske Mitrovice. U akciji učestvuju dva lekara, osam tehničara i veliki broj volontera”, ističe Pužić.

Doktorka Ana Radovanović iz Zavoda za transfuziju krvi u Kosovskoj Mitrovici zahvalila se svim dobrovoljnim davaocima krvi koji su danas dali krv i istakla da je trenutno najpotrebnija nulta negativna krvna grupa.

„Moram da kažem da je ova akcija bila uspešna da smo prikupili velike količine krvi koje su nam potrebne da mi popunimo naše rezerve. Ovo je jedna mala sredina ali se uvek odazove veliki broj ljudi kao i danas. Hvala svima koji su se odazvali, pre svega hvala Crvenom Krstu Štrpce koji uvek dobro organizuje ovu akciju, hvala im na gostoprimstvu, i hvala svim dobrovoljnim davaocima koji su danas došli“, rekla je dr Radovanović.

Milosavljević Arsenije ističe da krv daje prvenstveno da bi nekom pomogao kome je krv neophodna.

„Sedmi put dajem krv, pre svega da bi pomogao nekom drugom kome je potrebna krv a i zbog svog zdravlja takođe“ kaže Milosavljević.

Strahinja Kecić kaže da je humanost razlog zbog čega daje krv.

„Peti put dajem krv, pa jednostavno humanost, humanost na delu, zašto da ne pomognemo kada već možemo, mislim da je to jedan osnovni i najbitniji razlog“, ističe Kecić.

Na današnjoj trećoj redovnoj akciji dobrovoljnog davanja krvi u ovoj godini, odazvalo se 100 dobrovoljnih davaoca krvi a prikupljeno je 89 jedinica ove dragocene tečnosti.