Štrpce: U crkvi Svetog Petra u selu Brod proslavljen Petrovdan

Petrovdan u Štrpcu
Izvor: Kosovo Online

U prisustvu velikog broja vernika u crkvi Svetog Petra u selu Brod u opštini Štrpce proslavljen je Petrovdan, praznik posvećen svetim apostolima Petru i Pavlu.

Crkva Svetog Petra nalazi se na brdu, u šumarku, iznad sela Brod koje je naseljeno isključivo albanskim stanovništvom. Liturgija se u njoj služi samo na ovaj dan, pa se od ranih jutarnjih sati u crkvi okupio veliki broj vernika iz svih mesta opštine Štrpce. Svetu liturgiju služio je sirinićki paroh Boško Klisarić, a nakon toga usledila je litija i rezanje slavskih kolača sa domaćinima.

Otac Boško je u besedi podsetio da su prema predanju u ovom mestu nekada živeli Srbi, pa je crkva zato tu i sagrađena, a da su se kasnije preselili u susedno selo Viča. Kazao je da ga raduje što se iz godine u godinu ovde okupi sve veći broj vernika

„Naša crkva šalje poruku mira, ne šalje poruku mržnje, i sam Gospod Isus Hrist kada je došao na ovaj svet imao je svoje učenike i apostole koji su širili veru i išli po celom svetu i propovedali jevanđelje. Ostavili su sve svoje bližnje, roditelje, decu i krenuli za Hristom. Tako i mi pravoslavni hrišćani treba da idemo njegovim putem, da ostavimo brige i probleme i idemo za Hristom, jer nema drugog puta osim onoga koji je Gospod proputio“, rekao je otac Boško, i istakao da je milina videti da se narod sabrao u velikom broju, i da je to velika radost za nađu crkvu, veru i ceo ljudski rod.

Ove godine su slavski kolač donela tri domaćina i to porodice Mladenović i Stanojković iz Gotovuše i porodica Dogandžić iz Štrpca. Svi oni su za posetioce pripremili i bogate trpeze.

Ana Mladenović je sa roditeljima došla obučena u narodnu nošnju, i istakla da ovaj dan za njenu porodicu ima poseban značaj

“Mi smo domaćini ove godine, tata je prošle godine uzeo domaćinstvo. Došli smo jutos rano, postavili trpezu, baš je puno ljudi došlo kao i svake godine”, kazala je Ana.

I naredne godine će tri domaćina doneti slavske kolače u crkvu. Jedan od njih je i Cvetko Petrović iz Gotovuše, koji je rekao da je to za njegovu porodicu velika čast.

“Ova crkva ima veliki značaj za nas Srbe, jer ovde danas ne žive Srbi a nekada su živeli, i zbog teškoća života  morali su da se presele u druga sela naše opštine”, kazao je Cvetko.

Slaviša Dobrosavljević iz Gotovuše se trudi da svake godine na ovaj dan dođe u crkvu.

“Ranije nije bila toliko posećena crkva kao sada, i ja sam zadovoljan i zahvalan domaćinima koji se odazivaju da obeležimo zajedno ovaj praznik, koji je za nas u Sirinićkoj župi veoma značajan”, rekao je Slaviša.

Crkva Svetog Petra prethodnih godina bila je nekoliko puta skrnavljena. Lomljena su ulazna vrata, ispisivani grafiti na ikonama, a polomljen je i metalni krst koji se nalazio na crkvi.

Ispred crkve je postojao i izvor na kome su vernici punili vodu, za koju su verovali da ima lekovito dejstvo, međutim, usled radova koji su izvođeni  u blizini crkve izvor je prošle godine presušio.