Suniog: Kosovske vlasti da sprovedu odluku suda o upisu zemljišta manastira Dečani

Tomaš Sunjoga.jpg
Izvor: Gazeta Express

Šef misije Evropske unije na Kosovu Tomaš Suniog pozdravio je današnje rešenje Ustavnog suda kojim se od kosovskih vasti zahteva da izvrši sve predhodne sudske odluke, uključujući i odluku iz 2016. godine u imovinskom predmetu manastira Visoki Dečani.

Prema njegovim rečima neuspeh pri izvršavanju odluka Ustavnog suda krši i Ustav i osnovna načela vladavine prava.

"Pozivam vlasti da preduzmu korake kako bi se osiguralo da se odluke Ustavnog suda, uključujući i odluku kojom se dozvoljava upis zemljišta manastira Dečani, kao i druga rešenja sudskih vlasti, izvršavaju brzo i na nearbitraran način“, rekao je Suniog.

Navodeći da je EU posvećena razvoju Kosova, on smatra da je poštovanje vladavine prava i sudskih odluka osnovna evropska vrednost i ključ svakog napretka. Kako je rekao, to koristi svima na Kosovu.

"Cilj Evropske unije je jasan. Mi vidimo Kosovo sa evropskom perspektivom, koje deli zajedničke vrednosti“, dodao je Suniog.

Podsećanja radi, Ustavni sud Kosova danas je objavio Rešenje o neizvršenju presude iz 2016. godine da je 24 hektara zemlje vlasništvo manastira Visoki Dečani, kojim se omogućuje tužiocu da preduzme dalje korake u vezi tog slučaja.

Ja
24. Septembar 2021.
To je obaveza i to se treba resiti zemljista manastira decani !!!