Sve spremno za upis u srednje škole na Kosovu

škola u Kosovskoj Kamenici
Izvor: Facebook

Upis u srednje škole na Kosovu, koje funkcionišu po sistemu Ministarstva prosvete Srbije, biće organizovan 8. i 9. jula. Kao i ranijih godina, najveći broj učenika imaće Medicinska i Ekonomsko-trgovinska škola i Gimnazija na centralnom Kosovu, prenosi RTK 2.

Ove godine će u srednjim školama na teritoriji opštine Gračanica biti upisano 330 učenika, što je porast u odnosu na prošlu godinu, kada je upisano 295 svršenih osnovaca.

Kao i obično, najatraktivnija je Medicinska škola, u kojoj ima mesta za 80 učenika koji će biti raspoređeni u četiri odeljenja.

Tu je i Ekonomsko-trgovinska škola u Lapljem Selu u kojoj će, prema rečima direktorke, već u prvom upisnom roku najverovatnije biti popunjena sva mesta.

“Ove godine primamo 60 učenika, odnosno 80 sa isturenim odeljenjem u Plemetini, što znači po 20 učenika po obrazovnom profilu. Imamo tri obrazovna profila-ekonomski tehničar, finansijski tehničar i pravno-poslovni tehničar, dok u Plemetini imamo finansijskog tehničara. Nadamo se da će sva mesta biti popunjena”, kaže Dragica Mitić, direktorka Ekonomsko-trgovinske škole.

Rangiranje učenika vrši se na osnovu bodova ostvarenih tokom školovanja, maksimalan broj bodova na osnovu uspeha iz 6. 7. i 8. razreda je 60, dok na maturskom ispitu učenici mogu imati maksimalnno 40 poena.

U Gimnaziji u Gračanici ove godine na oba smera će ima mesta za 40 učenika.

“Kao i prethodnih godina nadam se će i ove biti veliko interesovanje za Gimnaziju i da ćemo popuniti naš kapacitet što je 40 učenika u dva smera. Gimnaziju je ove godine završilo 36 maturanata uglavno sa odličnim i vrlodobrim uspehom”, kaže direktor Gimnazije Dejan Denić.

U Građevinsko-saobraćajnoj školi u Gračanici poslednjih godina je povećano interesovanje za upis, jer učenici stiču pravo i na polaganje vozačkog ispita za B i C kategoriju.

“Četvrti stepen dobija B kategoriju u sklopu školovanja, a vozač motornih vozila i C kategoriju. Moram da napomenem da smo u zadnje sve godine obezbedili tri nova vozila i kamion. Ove godine imamo tri odeljenja u koja će biti upisano 20 učenika”, izjavio je Dejan Petković, direktor Građevinsko-sobraćajne škole.

Upis će trajati dva dana, a učenici koji nisu uspeli da se upišu u prvom upisnom roku imaće šansu da to urade u drugom.

Škole na Kosovu, koje funkcionišu po obrazovnom sistemu Srbije pohađa 14.000 učenika u 120 školskih i predškolskih ustanova.