Svečanom akademijom obeležen Dan opštine i godišnjica oslobođenja Kosovske Mitrovice

Dan opštine Kosovska Mitrovica
Izvor: Kosovo Online

Polaganjem venaca na spomeniku ubijenim rodoljubima u drugom svetskom ratu i svečanom akademijom koju je organizovao Privremeni organ opštine Kosovska Mitrovica danas je obeležen Dan opštine i godišnjica oslobođenja u Drugom svetskom ratu.

Na svečanosti koja je održana u „Mitrovačkom dvoru" prisustvovali su i novi predsednik Srpske liste Zlatan Elek sa potpredsednicima kao i predsednici privremenih organa opština sa Kosova. Između ostalih, akademiji povodom Dana opštine prisustvovao je i doskorašnji predsednik Srpske liste i budući kandidat za poslanika u skupštini Republike Srbije Goran Rakić.

Na početku akademije sve prisutne pozdravio je predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Ivan Zaporožac.

„Ovaj dan je simbol otpora koji je naš narod pokazao u borbi za slobodu, sećamo se odlučnosti, hrabrosti i žrtve naših predaka koji su nam omogućili da danas budemo ovde. Ovo je dan kada se prisećamo heroja koji su dali živote za slobodu našeg grada i neka nam to bude podstrek da gradimo budućnost. Verujemo da će naš grad u budućnosti biti mesto gde se neguju pravda, sloboda i mir. Kod nas i u svetu su izazovi brojni, a naša dužnost je da budemo dostojni naših predaka", rekao je Zaporožac.

On je nabrojao projekte koji su do sada urađeni u gradu i napomenuo da sve to ne bi bilo moguće da nije velike pomoći države Srbije i predsednika Aleksandra Vučića istakavši da je cilj da se nastavi sa izgradnjom stanova i radnih mesta za mlade bračne parove.

„Ja ću raditi i zalagati se za bolju budućnost mladih i radiću na tome da mladi imaju što bolje obrazovanje", rekao je Zaporožac koji je završio obraćanje rečima "Živela Srbija".

Predsednik Srpske liste Zlatan Elek čestitao je svim građanima Dan oslobođenja i istakao da je cena slobode skupa i da je srpski narod na ovim prostrima ovu cenu plaćao svojim životima, te da se sa ponosom treba sećati svih onih koji su za slobodu dali svoje živote.

„Meni je pripala velika čast i zadovoljstvo da mogu da vas pozdravim u svoje i u ime Srpske liste, a da svim našim građanima čestitam Dan oslobođenja koji slavimo i kao Dan opštine. Prisećamo se danas svih junaka koji su doneli slobodu našem gradu i za to dali najvrednije što imaju, a to su njihovi životi. Njihove žrtve su najbolji dokaz da sloboda nema cenu i da smo tu slobodu uvek skupo plaćali. Geografski položaj naše Republike Srbije je odredio sudbinu čitavog našeg naroda, da svoju slobodu moramo uvek braniti, da nažalost sloboda nikom neće biti poklonjena, pa ni nama", rekao je Elek.

On je napomenuo da i danas traje borba za opstanak srpskog naroda i da je borba za mir preduslov za opstanak.

„Borimo se za slogu i jedinstvo našeg naroda jer to je bedem koji nam garantuje ostanak i opstanak na ovim prostorima. Za slobodu se borimo i dok obeležavamo praznike na ovim prostorima, ali i kada gradimo i kuće i stanove za naše sugrađane, otvaramo nova radna mesta, gradimo velike infrastrukturne projekte kao što je izgradnja KBC u Kosovskoj Mitrovici, zgrada rektorata i mnogi drugi", kazao je Elek.

U svom obraćanju prisutnima Elek je istakao i veliku ulogu države Srbije i njenog rukovodstva u pomoći srpskom narodu na Kosovu.

„Svako nasmejano dete, zadovoljna majka i ponosan otac su još jedna pobeda na putu za slobodu, upravo takvu borbu za slobodu za naše bolje sutra vodi naš predsednik Aleksandar Vučić i svi mi koji stojimo uz njegovu politiku u ovim teškim i turbulentnim vremenima. Teška vremena su obeležja naših života i ona ovde traju decenijama, ali ne smemo da zaboravimo da unazad deset godina mi uz sebe imamo našu državu Srbiju, predsednika Aleksandra vučića, vladu Republike Srbije i resorna ministarstva koji nam obezbeđuju značajna finansijska sredstva zahvaljujući kojima ostajemo i opstajemo na ovim prostorima. Sva nova radna mesta su odobrena zahvaljujući predsedniku, Vladi i uz pomoć Kancelarije za Kosovo i Metohiju i sve je ovo moguće zahvaljujući tome što je naša država danas moćnija i ekonomski jača nego što je bila. Sećanje na sve ono kroz šta smo prošli čini da učinimo sve što je u našoj moći da danas budemo bolji nego što smo bili juče, a mi koji smo nosioci javnih funkcija da sutra učinimo život boljim nego što je danas za sve naše građane“, zaključio je Elek.

Zahvalnice su na svečanosti dodeljene istaknutim organizacijama i pojedincima, a nagrade su dobili: Vatrogasna jedinica, Odeljene ginekologije i akušerstva, Interno odeljenje, Ksenija Turković, Dejan Živković, Luka Mitrović, Dragiša Maksimović, Bojan Topličević, Školska Uprava, Lena Kalaba, Studentski centar.

Pored zahvalnica dodeljene su i povelje i to: direktoru Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petru Pekoviću za doprinos u očuvanju zajednice, razumevanju, nesebičnom pružanju podrške u teškim trenucima, Kik-boks klubu Kosovska Mitrovica za jedinstvo i očuvanje sportske kulture, Miodragu Radomiroviću za doprinos u stvaralaštvu i očuvanju kulture grada, Nemanji Biševcu za pomaganje i predan rad na očuvanju univerzitetske kulture grada i Anđeli Babincev, učenici gimnazije za izvanredan doprinos u školi kao i za podsticaj za nastavak sjajnog puta. Anđela Babincev se obratila u ime nagrađenih i istakla da je ova nagrada za nju ponos i motivacija za dalji rad na svom obrazovanju.

„Suvišno je pričati o tome koliko sam počastvovana ovim priznanjem, a verujem da svi nagrađeni osećaju isto. Ja na ovo ne gledam kao na svoj lični uspeh, već kao uspeh znanja i pravih vrednosti generalno, jer u ma kom vremenu živeli na kraju dana neće počasti dobiti napirlitane vrane, već čovek koji se identifikuje sopstvenim imenom i sopstvenim kvalitetima. Za mene je ovo motivacija za još intenzivniji intelektualni napredak, taj put neminovno biće obilat preprekama i poteškoćama, ali čašo meda još te niko ne popi, što je čašom žuči ne zagorči“, rekla je u ime nagrađenih Anđela Babincev.

Svečanu akademiju svojim nastupima uveličali su glumac Lepomir Ivković i Milica Došković, a po prvi put građanima se predstavio i gradski hor Kosovske Mitrovice.