Svečanom akademijom učenici OŠ “Sveti Sava” u Severnoj Mitrovici obeležili dan škole

Proslava školske slave
Izvor: Kosovo Online

Učenici Osnovne škole „Sveti Sava“ iz Severne Mitrovice održali su danas u Mitrovačkom dvoru prigodnu svečanost posvećenu liku i delu prvog srpskog prosvetitelja čije ime i ova škola nosi.

U predstavu čiji su detalji i sadržaj mesecima unazad pažljivo birani, ušlo se nakon himne Svetom Savi koju su izveli članovi školskog hora. Nastavljeno je recitalom u izvođenju učenika starijih razreda, a srca prisutnih „Kraljevim kolom“ razgalili su učenici trećeg razreda.

Dobrodošlicu je poželeo i direktor škole Miodrag Jovanović koji je rekao da je o delu i liku Svetog Save mnogo toga rečeno.

 „Osam vekova Srpske pravoslavne crkve, vreme kada je dobila autokefalnost i tradicija koja toliko dugo traje, sve se svodi na Svetog Savu. Njegovim putem srpski narod ide, sa njegovih izvora pijemo vodu i sve ono što deca uče i treba da znaju, ostavio nam je Sveti Sava“, rekao je Jovanović.

Jovanović je rekao da je ovako uspešna predstava o Svetom Savi realizovana i zahvaljujući  veoma kvalitetnim sekcijama koje u ovoj školi rade. Posebno je istakao školski hor koji je svoje umeće prikazao i na proslavi 800 godina autokefalnosti SPC koja je održana prošle godine u Beogradu.

Oduševljenje mnogobrojne publike u Mitrovačkom dvoru izmamile su i makete pravoslavnih hramova sa Kosova i Metohije koje su izrađeni na časovima tehničkog obrazovanja.