Sveti Sava skromno, ali ne manje svečano proslavljen u Orahovcu

1
Izvor: Radio Goraždevac

Sveti Sava je danas skromno ali ne manje svečano proslavljen u Orahovcu. Liturgiju je u crkvi Uspenja Presvete Bogorodice služio jerej Milan Stanojević a sva deca su se pričestila, prenosi Radio Goraždevac.

Osveštani su i prelomljeni slavski kolači koje su ove godine prineli Milena Velikić i Ljubiša Šarić sa porodicama. Za narednu godinu da budu domaćini javili su se Blagoje Stanković i Nikola Matić, svi iz Orahovca.

U besedi u crkvi otac Milan je govorio o Sv. Savi.

„Sveti Sava nije samo Svetitelj već i Prosvetitelj, njegovom zaslugom Srbi jesu narod Božiji, narod koji nosi Hrista u sebi, koji je stradao za Hrista i pravdu njegovu, a pogotovu ljudi na ovim našim prostorima Kosova i Metohije“, rekao je jerej Milan Stanojević.

U prostorijama škole je posle liturgije otac Milan osveštao slavske kolače i žita koje su prineli  u ime Gimnazije Orahovac Tadiana Gogić, a u ime OŠ „Dositej Obradović“ Zvezdan Stolić. Manji broj meštana je došao da čestita slavu prosvetnim radnicima i đacima a služena je po tradiciji i vruća rakija.

Zbog epidemioloških mera nije priređen kulturno-umetnički program kao ranijih godina ali su najmlađi ipak pripremili nekoliko recitacija i molitvi Sv. Savi.