Tači: Agencija za hranu izrekla 5.000 kazni zbog nepoštovana antikovid pravila 

Ljamir Tači
Izvor: Ekonomia Online

Agencija za hranu i veterinu je od početka pandemije koronavirusa sprovela veliki broj provera poštovanja antikovid pravila i izrekla oko 2.800 kazni za pravna lica i oko 2.200 kazni za fizička lica, kaže portparol te agencije Ljamir Tači, prenosi Ekonomija onlajn. 

"Od početka pandemije pa do sada sprovedeno je na stotine hiljada inspekcija širom Kosova i u svim slučajevima u kojima je bilo kršenja antikovid pravila, inspektorat je prema važećim odlukama vlade uvek izricao sankcije kako bi se sprečilo ponavljanje povrede. Samo tokom ove godine, od januara do oktobra, pravnim licima je izrečeno oko 2.800 kazni, a fizičkim licima oko 2.200 kazni", rekao je Tači. 

On je naveo da su policija i Inspektorat sve vreme držali situaciju pod kontrolom i da je sada  je Kosovo vodeće po malom broju pozitivnih slučajeva kovid-19 što je, dodaje, rezultat toga što su građani poštovali mera, ali i efikasnog nadzora koji obavljaju agencija i Kosovska policija.

Tači kaže da su pripremili planove inspekcijskih nadzora za praznike i da niko neće biti pošteđen u slučaju kršenja antikovid mera i naglašava da će se pojačati učestalost inspekcijskih nadzora, posebno u večernjim satima. 

"U našim operativnim planovima kontrole koje smo izradili zajedno sa Kosovskom policijom, zajednički koordiniramo aktivnosti i u zavisnosti od situacije na terenu povećavamo učestalost kontrola, dobro smo pripremljeni. Imamo dovoljno kapaciteta, a pripremili smo planove kontrole za novogodišnje praznike", rekao je Tači. 

Tači je rekao da je do septembra uništeno pola miliona kilograma raznih proizvoda i istakao da se neće dozvoliti da proizvodi koji ne ispunjavaju potrebne uslove dođu do potrošača.

Najavio je da je u narednoj godini predviđeno povećanje broja inspekcija, jer je povećan broj inspektora.

"Sada smo u procesu pripreme nacionalnih planova kontrole, praćenja otpada i drugih planova koji dolaze sa politikama za borbu protiv zaraznih bolesti kod životinja", rekao je Tači. 

Kada je reč o budžetu, Tač je naveo da su Agenciji za hranu i veterinu potrebna dodatna sredstva, s obzirom na to da je počela izgradnja regionalnih kancelarija za inspektore agencije.