Tači u Hagu za ratne zločine, a Bajden ga poredi sa Džordžom Vašingtonom

Hašim Tači
Izvor: Twitter

Promocija biografije predsednika Kosova „Rađanje demokratije: Hašim Tači i put ka nezavisnosti Kosova“ autora Žaka Bodina, za koju je predgovor napisao bivši šef Unmik Bernar Kušer održana je u Parizu 2018 godine, a kandidat za predsednika SAD Džo Bajden je tada Tačija, koji je optužen za ratne zločine, nazvao Džordžom Vašingtonom Kosova.

Posle „Nova država, moderni državnik – Hašim Tači – biografija“ stigla je nova knjiga o političkim veštinama dugogodišnjeg prvog čoveka Kosova koji je danas stigao u Hag posle optužnice Specijalnog suda. 

U njoj se vidi da Tači sa 16 godina drži oružje u rukama

Ta knjiga delo je autora novinara lista „Times“ Rodžera Bojsa i Suzi Džeger , a za promociju su bile zadužene kolege Bernara Kušnera, Volfgang Petrič i Albert Roan, na Diplomatskoj akademiji u Beču, uz Edija Ramu.

Bivšem gerilskom šefu je voda do vrata“, početkom godine pisao je i Neue Zürcher Zeitung.

Pošto je sa poznatim diplomatama tokom proleća promovisao svoju biografiju, obilazeći evropske prestonice – Pariz, London, Beč.., iz Prištine stigla je nova vest, ali o aferi. Objavljeno je, kako se navodi, pismo koje je britanski advokat Džefri Najs uputio Vladi Kosova, sa skandaloznim podacima da je Tači prvo platio za biografsku knjigu, a potom i da je ostalo oko pola miliona neisplaćenog duga Najsu.

Neposredno nakon što je Dik Marti spremio svoj specijalni izveštaj o trgovini organima Srba, Tači je angažovao Najsa da ga savetuje da pripremi potreban materijal za vreme kada se osnuje Specijalni sud, ali je i pomogao deo predsednikove biografske knjige.