Telekom Srbija: MTS na Kosovu uvek poslovao transparentno i u skladu sa relevantnim propisima

telekom srbije
Izvor: Nova.rs

Iz Telekoma Srbija reagovali su na to što su se na nekoliko beogradskih i prištinskih portala pojavile informacije da je Autoritet za konkurenciju iz Prištine (Autoritet) pokrenuo istragu protiv MTS, podružnice Telekom Srbije, zbog navodno neprijavljenih četiri akvizicije na Kosovu i demantovali takve navode uz objašnjenje da je Priština postupak pokrenula retroaktivno.

"S tim u vezi, Telekom Srbija oseća potrebu da obavesti javnost i svoje korisnike o ovoj situaciji, istovremeno izražavajući poverenje u nepristrasan i nezavisan rad regulatornih tela, temeljen na pravu EU i najboljoj evropskoj praksi, s posebnim osvrtom na vladavinu prava", navodi se u saopštenju.

MTS doo posluje na teritoriji Kosova od 2016. godine kao rezultat Briselskog sporazuma postignutog između Beograda i Prištine, navode iz Telekoma, dodajući da je tokom svog rada, MTS uvek poslovao savesno, transparentno i u skladu sa relevantnim propisima.

"U ovom konkretnom slučaju, MTS doo je akvizirao četiri operatera na KiM u periodu između 2019. i 2021. godine. U navedenom periodu na snazi je bio Zakon br. 03/L-229 o zaštiti konkurencije, u skladu sa kojim je MTS doo uredno poslovao i prema kojem nije imao obavezu prijave koncentracije u pogledu predmetnih akvizicija. Autoritet je istragu protiv MTS doo pokrenuo na osnovu novog Zakona o zaštiti konkurencije, koji je stupio na snagu u junu 2022. godine, i nije bio na snazi u vreme kada su akvizicije realizovane", rekli su iz Telkoma.

Ukazuju na to da postoji potencijalna opasnost od kršenja osnovnog pravnog načela, naime, zabrane retroaktivnog dejstva zakona, koja je u skladu sa osnovnim ljudskim pravima, utvrđenim na međunarodnom i evropskom nivou.

MTS je u toj istrazi, kako kažu iz kompanije, u dva navrata dostavio svoja pisana izjašnjenja, te da se očekuje da će Autoritet uvažiti argumentaciju i obustaviti istragu.

"Uzdamo se u nepristrasnost i pravičnost prištinskih regulatornih tela, utemeljenih na pravu EU i najboljoj evropskoj praksi, ali pre svega na principu vladavine prava", poručili su iz Telekoma.