Tokom 2022. prijavljeno preko 2.000 slučajeva nasilja u porodici

porodično nasilje
Izvor: Reporteri

Tokom 2022. prijavljeno je preko 2.000 slučajeva nasilja u porodici, a kosovska policija je navela da su u 1.897 slučajeva žrtve bile žene, dok su u 433 slučaja žrtve muškarci. U međuvremenu, ombudsman Naim Ćeljaj za Radio Kosovo kaže da procena rizika i koordinacija nadležnih organa i dalje zabrinjavaju, prenosi RTK2.

Nasilje u porodici je pojava koja je rasprostranjena na Kosovu. Međutim, devojke i žene su najviše pogođene ovom pojavom.

Ministarka pravde Aljbulena Hadžiju kaže da je borba protiv nasilja u porodici i nasilja nad ženama jedno od opredeljenja u programu Vlade Kosova. Ona je pozvala na prijavljivanje nasilja u porodici.

"Naša posvećenost mora biti još jača i moćnija, kako bi mladići i muškarci poštovali život i dostojanstvo žena na Kosovu", rekla je ona.

Ombudsman Naim Ćeljaj je za Radio Kosovo rekao da o postupanju Kancelarije za zaštitu žrtava treba obavestiti policiju.

Prema njegovim rečima, Centar za socijalni rad, Tužilaštvo i sudovi treba da budu koordinisane karike kako bi reagovali kao jedinstveni organ.

On je najavio i da je Narodna advokatska institucija sastavila listu preporuka za vlasti na Kosovu i da očekuju reakciju.