Tradicionalno farbanje jaja u Lepini, u lukovini, sa voskom i travkama

Šaranje jaja voskom
Izvor: Kosovo Online

Na Veliki petak, dva dana pre najradosnijeg hrišćanskog praznika Uskrsa, domaćice farbaju jaja. Načini šaranja razlikuju se od mesta do mesta, a Marina Marković Nicić iz Lepine zajedno sa svojom svekrvom i decom jaja je našarala raznim travkama, lukovinom, voskom i nalepnicama.

"Farbanje jaja voskom zahteva vreme, strpljenje ali i znanje. Potrebno je da se ima prirodni vosak i šaraljka, kako bi prilikom crtanja šare bile jasnije iscrtane. Takođe, deca vole da prikupljaju razne travke, cveće, maslačak, listove deteline, koje prilepimo na jaja i zamotamo, nakon čeka potopimo u vodu sa bojom i kuvamo", priča Marina za Kosovo onlajn.

Prvo jaje, kako dodaje, farba se u crvenoj boji koja simbolizuje radost i vaskrsenje, a prvo crveno jaje je čuvarkuća. Jaja se, kaže, farbaju na Veliki petak.

"To prvo jaje ostavljamo pored ikone, do sledećeg Uskrsa, a staro jaje se zatrpa u baštu ili njivu, kako bi bila plodna godina", priča Marina.

Svake godine, kaže, farbaju više od dvesta jaja, ali su ove godine našarali oko sto.

"Farbamo jaja od kokošaka, guščija i od prepelica. Deca vole da imaju što više različitih kako bi kada se kucaju pronašla najjače. Svake godine farbamo više od dvesta, ali ove smo rešili sto, biće ih u raznim bojama, zelena, žuta, plava, ali i najbitnija crvena", napominje Marina.

Šestogodišnji Stevan radosno iščekuje Uskrs sa svojim mlađim bratom.

"Jedva čekam Uskrs kako bi se kucao jajima sa bratom i da ja pobedim. Izabraću najjače jaje koje je snela guska i pobediću", rekao nam je Stevan.

Inače, drugog dana Uskrsa, u Gračanici nakon dvogodišnje pauze, pod pokroviteljstvom opštine Gračanica, biće održana manifestacija "Najjače vaskršnje jaje".